Pomozimo Ivani Ukalović, djetetu koje ne smije zaplakti

Jednogodišnja Ivana Ukalović iz Poličnika pokraj Zadra beba je koja ne smije plakati. Mami Emini je u 26. tjednu trudnoće uočena rijetka anomalija na bebi, CNS defekt zatvaranja neuralne cijev odnosno „spina bifida“ otvorena u dužini 5 do 6 kralješaka te je dijagnosticirana i Arnold–Chiari malformacija. Ivana je rođena u 38. tjednu trudnoće carskim rezom i odmah operirana te joj je  zbog hidrocefalusa koji se pojavio kao posljedica dijagnoze, ugrađena pumpica u glavu kako bi joj se smanjio pritisak likvora iz kralježnice prema mozgu

Čak 90 posto djece s najtežim oblikom spine bifide ima hidrocefalus te se njima operacijski mora postaviti pumpica (shunt) koja će pomoći otjecanju tekućine. Arnold-Chiari malformacija (ACM) je razvojna anomalija baze mozga kod koje nalazimo pomak određenih moždanih struktura u kanal kralježničke moždine. Stoga je poremećena cirkulacija moždane tekućine, likvora, a usporeno je i njegovo upijanje, odnosno odstranjivanje. Često se uz tu malformaciju nađe i spina bifida s meningokelom. Kod ACM nije rijetkost formiranje cista unutar tkiva kralježničke moždine što se naziva siringomijelija ili hidromijelija. Takva cista obično uzrokuje neurološke ispade. Kirurški zahvati za ACM prilično su uspješni, a nuspojave rijetke.

Sreća da ova vesela djevojčica kao da prkosi bolesti smijehom i ne plače, jer njezin plač može biti koban. Zbog rascjepa kralježnice (spine bifide) i Arnold-Chiari malformacije Ivani se u trenutku plača prekida dotok kisika u mozak, pa je roditelji Emina i Šime moraju reanimirati i po nekoliko puta dnevno. Vrijeme kad sa strahom prate na monitoru Ivanine vitalne funkcije je noć, svjesni da  svaka može biti za nju zadnja.

Zbog Arnold–Chiari malformacije kičmena kost joj urasta u mali mozak i očekuje je teška i skupa operacija koja se ne izvodi u Hrvatskoj. Obitelj Ukalović ima još jednu kćer i žive od 4 000 kuna Šimine plaće koji je djelatnik zadarske policije i rodiljne naknade majke Emine od 1 600 kuna. Znamo da s tim primanjima sami nisu u mogućnosti skupiti novac za operaciju. Pomoć i priliku da živi treba ova mala beba, pokažimo još jednom da zajedno možemo donijeti svijetlo njoj i cijeloj obitelji.

Molim sve ljude koji mogu i žele da doniraju novčana sredstva za Ivanu koja samo želi živjeti. Prema svojim mogućnostima pomoć možete uplatiti  u Raiffeisen banci gdje je otvoren žiro-račun na ime Ivana Ukalović HR5624840083115955852, sjedište u Zadru.

Turstička zajednica Općine Poličnik u četvrtak 5. veljače organizira veliki humanitarni koncert u školskoj sportskoj dvorani. Na koncertu će nastupiti Klapa Intrade i Tomislav Bralić, Mate Bulić, Marina Tomašević, Ivica Sikirić Ićo, te klapa Kontrada. Kao poseban gost pojavit će se i Tonči Huljić. Cijena ulaznica u pretprodaji je 40 kn za parket, a 30 kuna za tribinu. Na dan koncerta je cijena za parket je 50 kn, a za tribinu 40 kn.

 Tekst i foto: Božica Ravlić