Znanstvenici upozoravaju: Razdvojenost od pametnog telefona uzrokuje tjeskobu i srčane tegobe

Američki stručnjaci objasnili su kako stalna potreba za mobitelom proizlazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju te da osjećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka tako važne sprave objašnjava navedene psihološke simptome te osjećaj tjeskobe

 

Kada su odvojeni od svojih pametnih telefona njihovi vlasnici su tjeskobniji i dekoncentriraniji, a na testu opće kognitivne sposobnosti ostvarili su nešto manje bodova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Computer Mediated Communication kojeg su subotu prenose američki mediji.

Možete pomisliti - "to se ne odnosi na mene", ali grupa stručnjaka sa Sveučilišta u Missouriju nedavno je ustanovila da "razdvojenost" od pametnog telefona utječe na rezultate testa opće kognitivne sposobnosti, a kod sudionika istraživanja, naslovljenog "The Extended iSelf", zamijećen je povećani krvni pritisak kao i pojačan broj otkucaja srca. Znanstvenici tvrde da su spomenuti simptomi i potom tjeskoba rezultat razdvojenosti od naprave na koju smo toliko navikli da je smatramo neizostavnim dijelom svakodnevnog života, a Nesweek također prenosi da su na testu inteligencije sudionici istraživanja ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da razdvojenost od iPhonea može utjecati na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu", rekao je Russel Clayton, voditelj tima koji je istraživanje proveo na četrdeset korisnika pametnog telefona.

Dobrovoljcima je rečeno da sudjeluju u eksperimentu čiji je cilj ustanoviti pouzdanost nove vrste tlakomjera, a od njih je zatraženo da riješe dva jednostavna petominutna testa. Prvi su test ispitanici riješili brzo i uspješno, a usred drugog testa oduzet im je iPhone uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcioniranje tlakomjera. Mobiteli su odloženi na policu u istoj prostoriji, a znanstvenici su namjerno nazvali brojeve sudionika, no oni se nisu smjeli javiti. Nemogućnost javljanja na telefonski poziv na sudionike je utjecala na način da im se povećao krvni pritisak te pojačali otkucaji srca, a po završetku istraživanja rekli su da su osjećali nelagodu i tjeskobu. Zadane testove riješili su s više pogrešaka nego prvi put.

Američki stručnjaci objasnili su kako stalna potreba za mobitelom proizlazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju te da osjećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka tako važne sprave objašnjava navedene psihološke simptome te osjećaj tjeskobe.

Hina

 

Povezane vijesti