Crveni Nosovi: Radionica za klaune-doktore koji humorom liječe djecu i odrasle

Glavni cilj Udruge Crveni Nosovi klaunovidoktori jest ublažiti patnju bolesnima, prvenstveno djeci na liječenju te olakšati proces oporavka pomoću humora kao terapeutskog sredstva

 

Uz potporu Europske unije, a u organizaciji klaunovadoktora okupljenih u udruzi 'Crveni nosovi' počela je radionica Physical work and clown stories for two clowns. pod majstorskim vodstvom Sergija Estebanela, učitelja iz Španjolske, a ujedno i redatelja, glumca te klauna.

Radionica je namijenjena klaunovimadoktorima koja će im pomoći u profesionalizaciji rada s djecom u bolnici, a održava se u Zagrebu, u prostorijama Kulture promjene Studentskog centra do 25. siječnja.

Klaunska radionica u trajanju od 30 sati usmjerena je na rad klaunova u paru. Radi se na razvijanju klaunskih vještina kojima je cilj rasti i razvijati u priču koja mijenja često tešku bolničku atmosferu. Klaunovi na radionici uče kako kroz svoju vještinu naći zajednički jezik s djecom i roditeljima te im omogućiti da i nakon odlaska klaunovadoktora iz bolnice svi prisutni ostanu u ozračju veselja i igre.

Radionica se izvodi u okviru putujuće Međunarodne škole humora (ISH TO GO) organizacije Red Noses Clowndoctors International (RNI) koja broji jedanaest članica, a jedna od njih je Udruga Crveni Nosovi klaunovidoktori.

Međunarodna škola humora dio je projekta 'Lica iza nosa – promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvođačkih umjetnosti' koji sufinancira Europska unija u okviru programa Europske komisije 'Kreativna Europa 2014-2020', koji podupire kulturu i medije.

Na radionici, uz klaunovedoktore iz Hrvatske, sudjeluju i kolege klaunovi iz litvanske partnerske organizacije Raudonos Nosys Gydytojai klounai, kao i iz Mađarske Piros Orr Bohócdoktorok.

Svrha projekta i svih planiranih aktivnosti jest podići svijest o klaunovima u bolnici kao priznatom žanru izvođačkih umjetnosti i povećati svijest javnosti o pozitivnom utjecaju klaunova u bolnici na društveno i zdravstveno okruženje.

Glavni cilj Udruge Crveni Nosovi klaunovidoktori jest ublažiti patnju bolesnima, prvenstveno djeci na liječenju te olakšati proces oporavka pomoću humora kao terapeutskog sredstva.

Klaunovidoktori redovno posjećuju dječje odjele pet bolnica u Zagrebu (KBC Zagreb, Kliniku za dječje bolesti Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice, Dječju bolnicu Srebrnjak i Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež) te KBC Rijeku i KBC Osijek.

Uz bolesnu djecu, klaunovidoktori uveseljavaju i osobe starije životne dobi na stacionarnoj njezi u domovima za starije i nemoćne.

Za više informacija o radu Crvenih Nosova možete se javiti Zoranu Vukiću, umjetničkom direktoru na 099 25 50 356 ili na zoran.vukic@crveninosevi.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti