Udruga Osmijeh: Terapijsko penjanje novi je model rehabilitacije djece s teškoćama i odraslih osoba s invaliditetom

"Izrazito dobre rezultate TP je pokazalo u tretmanu djece s problemima u ponašanju, ali i oporavak pacijenata nakon cerebro-vaskularnog inzulta i oboljelih od Parkinsonove bolesti te u terapiji multiple skleroze", kaže Lucija Brkan, predsjednica Osmijeha

 

Udruga za terapijsko penjanje 'Osmijeh' mjesto je za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, kao i sve kojima današnji sjedilački način života stvara brojne zdravstvene probleme.

Udruga čiji temelji su prof. kineziologije Lucija Brkan, dr. Maja Rubinić Majdak, med. sestra Tamara Meter, apsolventica socijalnog rada Ana Pavić i prof. kineziologije Anamarija Lazić osnovana je u cilju poboljšanja kvalitete života i zdravlja svih korisnika programa terapijskog penjanja u svim njegovim oblicima, rehabilitacije i rekreacije za sve kategorije osoba sa i bez invaliditeta, integracije i socijalizacije osoba s invaliditetom, popularizacije i promocije športa, promicanja kulture, prevencije rizičnog ponašanja mladih, promicanja volonterizma, osnivanja tima koji će profesionalno, odgovorno i dugoročno provoditi sve aktivnosti Udruge.

Svrha Udruge je promicanje, razvoj i standardizacija programa terapijskog penjanja.

Terapijsko penjanje (TP) predstavlja modificirani oblik slobodnoga penjanja (eng. free climbing) te ima rehabilitacijske i habilitacijske, ali i preventivne potencijale. Kao terapijski modalitet koristi se kod niza oblika motoričkih oštećenja, neuroloških disfunkcija i psiho-socijalnih poteškoća gotovo svih dobnih skupina. TP se može primijeniti kao izdvojen oblik terapije i kao nadopuna postojećim terapijskim konceptima u sklopu fizioetrapije. Ovo je jedan od novih pristupa koji ubrzava tijek oporavka, bolje motivira na aktivnost, dovodi do veće svjesnosti vlastitoga tijela i osjećaja društvene prihvaćenosti te je primjenjiv kod različitih oblika odstupanja.

"Izrazito dobre rezultate TP je pokazalo u tretmanu djece s problemima u ponašanju (problemi s učenjem, ADHD, problemi percepcije, depresije, i slično), ali i u tretmanu djece sa senzorno-integracijskim problemima (autizam). Kod Downovog sindroma djeca su pokazala izrazit interes za ovakav način kretanja te se nakon nekog vremena samostalno počinju penjati. Mogućnosti primjene TP-a kod odraslih osoba široke su i značajne. TP se pokazao uspješnim terapijskim modalitetom kod reumatskih bolesti. U rehabilitaciji neuroloških odraslih pacijenata najviše je proučavan utjecaj terapijskog penjanja na oporavak pacijenata nakon cerebro-vaskularnog inzulta, multiple skleroze i Parkinsonove bolesti. U terapiji multiple skleroze penjanje je pokazalo poboljšanje koordinacije pacijenata, ali i psihološkog osjećaja zadovoljstva. Rezultiralo je naime smanjenjem anksioznosti i povećanjem samopouzdanja. Terapijsko penjanje se provodi u potpunosti sigurno te se zbog toga ovom aktivnosti mogu baviti i slabovidne i slijepe osobe. Sve zainteresirane pozivamo da nam se jave", rekla je za In Portal predsjednica Osmijeha, Lucija Brkan.

Više o udruzi na web stranici www.terapijsko-penjanje.com.hr

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti