Asistivna tehnologija: Naočale koje su slijepoj ženi omogućile da prvi put vidi svoju bebu

Kako bi naočale funkcionirale, važno je da korisnici imaju makar i malo vida. Potpuno slijepim osobama ove naočale, barem zasad, nažalost ne mogu pomoći

 

Nova tehnologija promijenila je život Kathy Beitz, i to na bolje. Mlada žena koja boluje od makularne degeneracije, poznate pod nazivom Stargardtova bolest, dosad je vidjela samo vrlo mutne slike i nedefinirane oblike, a sada je zahvaljujući naočalama eSight prvi put ugledala svoje novorođeno dijete. 

Uređaj koji koristi Kathy ugrađen je u klasični okvir za naočale, a opremljen je ručnim upravljačem za kontrolu video streama na LED ekranu smještenom ispred očiju. Moguće je postaviti kontrast, svjetlinu i toplinu boje kako bi se osigurao bolji vid. 

"eSight se može prilagoditi bilo kojoj situaciji, bilo da je riječ o čitanju, gledanju televizije, korištenju računala ili razgovoru s ljudima. Korisnici ih mogu nositi svugdje sa sobom i uživati u prednostima poboljšanog vida", istaknuli su tvorci ovog uređaja. Dodali su i da eSight donosi mogućnost povećanja objekata u vidnom polju do 14 puta.

Kako bi naočale funkcionirale, važno je da korisnici imaju makar i malo vida. Potpuno slijepim osobama ove naočale, barem zasad, nažalost ne mogu pomoći. No, i to bi se moglo promijeniti jer eSight već sada nude "vid" superiorniji u odnosu na ljudski.

"Naše naočale opremljene su brojnim jedinstvenim funkcijama, a obogaćivanje kontrasta i povećanje za 14 puta omogućava korisnicima da vide ono što ljudi normalnog vida ne vide", stoji u opisu proizvoda.

eSight su zasad pomalo glomazne pa će u daljnjem razvoju ekipa usredotočiti nasmanjivanje njihovih dimenzija. Cijena je 14.000 dolara, a zasad ih na području SAD-a koristi 140 ljudi.

Izvor: 24sata.hr

 

Povezane vijesti