Centar Krugovi: Projekt oslikan ljubavlju za stare i nemoćne te osobe s invaliditetom

Neki od korisnika projekta 'Staro zlato za nove poticaje' su i osobe s oštećenjem vida te im je uvelike potrebna pomoć u kući, uz donošenje namirnica, lijekova te prijateljski razgovor

 

Centar 'Krugovi', organizacija za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje, provodi projekt 'Staro zlato za nove poticaje', koji je odobren od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Cilj projekta je usmjeriti se na smanjenje socijalne isključenosti starijih i nemoćnih osoba, posebice onih kojima je u svakodnevnici potrebna blizina i koji pate od osjećaja usamljenosti ili im je povećana potreba za socijalnim kontaktom.

Projekt je krenuo u prosincu 2014. te je do sada uključio starije i nemoćne osobe s područja Novog Zagreba i okolice, koje se otežano kreću, pretežno žive same ili s partner(ic)om s malignim oboljenjem ili je nepokretna osoba. Neki od korisnika su i osobe s oštećenjem vida te im je uvelike potrebna pomoć u kući, uz donošenje namirnica, lijekova te prijateljski razgovor. Naši volonteri prolaze obuku i supervizije za rad s korisnicima koji se u Centru Krugovi provode pod vodstvom iskusnih gestalt terapeuta i volontera na terenu.

Aktivnosti koje provodimo su:

- Čitam ti blizinu: aktivnost osmišljena s ciljem da se utječe na pozitivno razmišljanje starijih i nemoćnih osoba te razmijene misli o pročitanom.

- Ispomoć i inkluzija kroz zapisivanja životnih mudrosti starih i nemoćnih osoba, te priča koje su spremni podijeliti s volonterima. Priče će biti oslikavane u osnovnim školama, kako bi se djecu podučilo o važnosti životnog iskustva starijih osoba. Likovne izražaje djece prikazat ćemo na izložbi u Kulturnom centru Travno uz tribinu o bogatstvu životnog iskustva koje starije osobe mogu prenijeti na mlađe naraštaje.

- Pomoć u kući, donošenje lijekova i namirnica te povremeni prijevoz starijih i nemoćnih osoba liječniku.

- Filmske projekcije, druženja i radionice o zdravlju za stariju životnu dob, koje se provode uz pomoć volontera za korisnike koji se osjećaju

U kontaktu s patronažnim sestrama, Centrom za socijalnu skrb i udrugama koje provode srodne djelatnosti, dolazimo do novih korisnika koji su u potrebi. Ovim putem pozivamo sve čitatelje In Portala koji poznaju stariju i nemoćnu osobu kojoj je potrebna podrška da se obrate Centru Krugovi. Također, pozivamo volontere koji su motivirani za suradnju u ovom projektu.

Kontakt Centra Krugovi: 095 311 3311, ili mailom na tihana.pandl@krugovi.hr

Piše: Ivana Grabar, prof. pedagogije

 

Povezane vijesti