Ministarstvo Milanke Opačić: Podrška osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama da se uključe u zajednicu

Život u zajednici nije privilegij nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom

 

"Podržimo prava ljudi s intelektualnim i mentalnim teškoćama na život u zajednici" glavni je spot medijske kampanje kojom Ministarstvo socijalne politike i mladih nastavlja trogodišnji projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi kojemu je cilj da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama nego da ih se putem organiziranog stanovanja uključi u život zajednice.

Život u zajednici nije privilegij nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom. U našem društvu osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama konačno postaju ono što jesu, prije svega osobe koje se ravnopravno uvažavaju i uživaju sva prava kao i ostali građani, a prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni je preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava, navodi Ministarstvo socijalne politike i mladih u priopćenju.

Od 1997. ukupno je 843 osoba izišlo iz institucija i žive u 224 stambene zajednice.

Prema Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju tu djelatnost predviđeno je da do 2016. još tisuću osoba iz 32 ustanove budu smještene u stambene zajednice.

Medijskoj kampanji priključila se i Hrvatska radiotelevizija koja će objavljivati prigodne spotove koji pozivaju društvo na suradnju i potporu osobama s invaliditetom da ostvare pravo na život u zajednici.

Hina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

 

Povezane vijesti