Civilizacija debelih: Globalna borba protiv pretilosti neprihvatljivo je spora

Znanstvenici pozivaju na uvođenje poreza na nezdrave proizvode, na subvencije za zdravu hranu za siromašne obitelji te na obvezno označavanje hrane kako bi se industrija natjerala na proizvodnju zdravijih proizvoda

 

Globalni napredak u borbi protiv pretilosti "neprihvatljivo je spor", kazali su zdravstveni stručnjaci, a samo četvrtina zemlja provodila je prije 2010. politiku zdrave prehrane.

U seriji studija objavljenih u medicinskom časopisu Lancet, znanstvenici kažu da je u razdoblju kraćem od jednog naraštaja stopa pretile djece u svijetu dramatično porasla budući da je vrlo malo zemalja provodilo mjere kako bi se zaštitila djeca ili provele preporuke o zdravoj prehrani.

"Naše razumijevanje pretilosti mora se u potpunosti preoblikovati ako želimo zaustaviti i preokrenuti njezinu globalnu epidemiju", kazala je Christina Roberto s Harvardove škole za javno zdravstvo T.H.Chan.

"S jedne strane moramo priznati da pojedinci snose dio odgovornosti za svoje zdravlje, s druge strane da današnja hrana iskorištava ljudsku biološku, psihološku, socijalnu i ekonomsku osjetljivost, olakšavajući im konzumaciju nezdrave hrane", kaže ona.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 39 posto odraslih u svijetu prošle je godine bilo u kategoriji osoba s prekomjernom težinom, a 13 posto pretilih. Oko 42 milijuna djece ispod pet godina imalo je 2013. prekomjernu težinu ili je bilo pretilo.

Novi podaci objavljeni u Lancetu sugeriraju da djeca u SAD-u jedu prosječno 200 kcal dnevno više nego 1970-tih godina.

Tim Lobstein iz Svjetske federacije za pretilost i jedan od istraživača na najnovijim studijama kaže da danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite.

"Debela djeca investicija su u buduću prodaju", kaže on

Znanstvenici stoga pozivaju na stroži nadzor i reguliranje međunarodnih propisa o reklamiranju hrane kako bi se zaštitilo zdravlje djece i te na reguliranje nutritivne kvalitete hrane u školama.

Također pozivaju na uvođenje poreza na nezdrave proizvode, na subvencije za zdravu hranu za siromašne obitelji te na obvezno označavanje hrane kako bi se industrija natjerala na proizvodnju zdravijih proizvoda.

Hina

 

Povezane vijesti