Trijumf znanja i pameti: Ekipa predvođena Branimirom Šutalom pobjednici najzahtjevnijeg kviza u Hrvata

Čudo u Ilici 42! Triler za srčani i moždani udar! Tako je naime opisano finale pubkvizaške lige u kojemu je slavila ekipa Tzv. Stručnjaka koja je u foto-finišu nadigrala strašne, gotovo nepobjedive Los Smegmase


Tzv. Stručnjaci nakon povijesnog finala o kojemu će pričati i unucima nisu bili opijeni samo pobjedom

Konačno se odigralo dugo iščekivano finale pubkvizaške lige najstarijeg i najautentičnijeg pubkviza u Hrvata. Taj kvizaški klasik između prekaljenih kvizaških ekipa Tzv. Stručnjaka i Los Smegmasa odigrao se u društvenim prostorijama Hrvatskog društva za promicanje informatičkog obrazovanja (HDPIO), u Ilici 42.

Kakvo je to samo finale bilo! Svi koji su prisustvovali tom velikom kvizaškom događaju imat će što pričati svojim unucima. Bilo je to čudo u Ilici 42!

No da krenemo redom. Na kvizu se okupilo 18 ekipa, više manje svi koji nešto predstavljaju na kviznoj mapi, a da bi prilika dobila na dodatnoj profesionalnosti, kvizni master i autor samog kviza bio je Dean Kotiga, popularni lovac iz gledanog televizijskog kviza 'Potjera'. Ono što će kviz učiniti jedinstvenim jest nevjerojatnih stotinu pitanja (dobro ste pročitali - stotinu), koje je za okupljene kvizne sladokusce odabrao i priredio Dean Kotiga.

Za osvajanje Kvizaške lige nije bilo dovoljno samo uobičajeno znanje, koncentracija i timski rad. Ovaj puta prevagu su nosile snaga, moć i povremeno nadljudska determinacija. Znale su to i ekipe Tzv. Stručnjaka i Los Smegmasa, ali nisu ni sanjati mogli da će o pobjedniku odlučivati jedan detalj, sitnica, slovo, a neki bi se sjetili Josipe Lisac i rekli da je sve odlučio hir.

Da bi neupućeni mogli shvatiti o kakvoj je drami bilo riječ, treba istaknuti dvije stvari koje su odredile i usmjerile finale kviza prema napetom trileru. Prvu je odredio Dean Kotiga koji je spontano odlučio da će zadnje, stoto pitanje iznimno vrijediti puna tri boda, a druga je praksa koju je kvizni master polufinalnog kviza Marko Gašpić prvi puta instalirao - da suprostavljene ekipe jedne drugima istovremeno ispravljaju kvizove, što je omogućilo paralelno praćenje rezultata.

Dakle, ovako je bilo. Nakon što je Dean Kotiga pročitao kontroverzno stoto pitanje, iscrpljene ekipe krenule su s ispravljanjem maratonskih kvizova. Tzv. Stručnjaci i Los Smegmasi razmijenili su pozdrave i kvizove te su znojnih dlanova krenuli u nervozno ispravljanje. Tzv. Stručnjaci krenuli su agresivno pa su već nakon 20-ak pitanja stekli prednost od tri boda koju su održavali do poluvremena kad su vodili s četiri boda prednosti. Jednako su nastavili u drugom dijelu da bi nakon 80 pitanja vodili s teško dostižnih pet bodova.

No Los Smegmasi nisu se predavali nego su poput Rockya dodatno stisli i kod 90. pitanja sustigli Tzv. Stručnjake, a kod a četiri pitanja prije kraja vodili s tri boda. Los Smegmasi su, iako nagriženi godinama, bili u tonusu, a Tzv. Stručnjaci su izgledali pomalo ispijeno i letargično. Prije zadnjeg pitanja uspjeli su 'gricnuti' još samo jedan bod i doći na dva boda razlike. No, u tom trenutku je sve stalo jer su se i Tzv. Stručnjaci i Los Smegmasi prisjetili da stoto pitanje vrijedi čak tri boda. Los Smegmasi su proklinjali i sebe i Kotigu, ali bilo je prekasno, pitanje je bačeno.

Stoto pitanje je glasilo: "Michael B. Jordan mladi je američki glumac u usponu kojeg na televiziji najviše znamo kao tinejdžerskog dilera Wallacea iz prve sezone 'Wirea' i kao quarterbacka Vincea Howarda iz četvrte i pete sezone 'Friday Night Lightsa'. Filmofili ga znaju kao glavnog glumca filma 'Fruitvale Station' koji je pomeo pretprošli Sundance osvojivši i glavnu nagradu kritike i glavnu nagradu publike, a krajem godine će i ljubitelji blockbustera biti upoznati s njim budući da glumi lik Johnnyja Storma odnosno Human Torch u vrlo iščekivanom rebootu 'Fantastične četvorke'. Kako se zove njegov otac, inače ugostitelj?“

Vratimo se na trenutak na samo postavljanje pitanja. Tzv. Stručnjaci, znajući da se radi o zadnjoj slamci spasa, u čudu su se gledali ne uspijevajući probiti šifru stotog pitanja. Kotiga je već prikupljao kvizove kad je kvizni as dr. Davor Nikolić uskliknuo: "Michael A. Jordan!“

"Piši i predaj“, čulo se s olakšanjem.

Ponovno smo u trenutku prije nego će Kotiga pročitati odgovor na stoto pitanje. Dakle, samo je jedan finalist napisao odgovor Michael A. Jordan, a to nisu bili Los Smegmasi. Odjednom se društvenim prostorijama HDPIO-a u Ilici 42 prolomila ona kombinacija euforičnog slavlja i proklinjanja, slika zagrljenih muškaraca i muškaraca koji čupaju kosu.

Bio je to treći ligaški naslov Tzv. Stručnjaka i slatka osveta Los Smegmasima koji su ih pobijedili u finalu prije pet sezona. Osim ligaških pobjednika treba istaknuti i trećeplasiranu ligašku ekipu, pirove pobjednike, Sturm und Drunk.

Za slavljenike Tzv. Stručnjake u velikom finalu su nastupili dr. Davor Nikolić, Samir Maričić, Perica Živanović, Damir Šimunović i moja malenkost (čitaj: Branimir Šutalo).

Piše: Njegova malenkost Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti