Pravna klinika u Zagrebu: Sinonim za kvalitetnu pravnu pomoć koja je usto i besplatna

"Područja za koja su osnovane posebne skupine jesu obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima", kaže uz ostalo Lea Puljčan, administrator i studentski koordinator Klinike

 

Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu djeluje od jeseni 2010. u Tkalčićevoj ulici, no od 26. veljače ove godine nastavlja s radom u Ulici Jurja Žerjavića 6.

Osobama s invaliditetom, kao i svim ostali čitateljima koji se javljaju u redakciju In Portala, odgovore na pitanja vezana uz pravo u rubrici Kutak za stručnjake pruža upravo Pravna klinika u okviru koje studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. O kvaliteti odgovora za našu rubriku Kutak za stručnjake, uz ostalo, svjedoči i podatak da su nam brojni čitatelji sugerirali da pokrenemo novu rubriku za koju bi isključivo pisali stručnjaci zagrebačke Pravne klinike.

Povodom preseljenja u novi prostor organiziran je Dan otvorenih vrata Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Alan Uzelac, voditelj Pravne klinike, pokazao je prisutnima novi radni prostor, predstavio klinička postignuća u proteklom razdoblju te najavio nove projekte u cilju unapređenja pružanja besplatne pravne pomoći građanima.

Prof. dr. sc. Alan Uzelac, voditelj Pravne klinike

Lea Puljčan, administrator i studentski koordinator Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu, donedavno i sama suradnica In Portala, kaže kako je misija Pravne klinike da se, radeći na individualnim problemima korisnika, ujedno djeluje za javnu dobrobit.

"Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. U svom radu Klinika se ravna odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Pravilnika o studiranju. Na zaprimljenim predmetima studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata, pa se ne treba plašiti nestručnosti. Klinika se bavi isključivo predmetima koji se tiču područja u kojima je prepoznata potreba da se korisnicima pomogne. Područja za koja su osnovane posebne skupine jesu obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela te pomoć u ovršnim postupcima. Svatko tko ne može na drugi način ostvariti pravnu pomoć može se obratiti Klinici. O tome hoće li Klinika prihvatiti rad na njegovom predmetu odlučuje se na sastancima tijela Klinike, na temelju analize slučaja te u skladu s kriterijima za prijem predmeta", pojašnjava Lea Puljčan.

Klinici se možete obratiti osobno ili telefonom. Dežurna osoba uzima vaše podatke kao i opis vašeg predmeta. Poželjno je da se Klinici dostave i kopije svih relevantnih dokumenata. Na temelju raspoloživih podataka, Klinika odlučuje hoće li predmet primiti u rad te određuje izvjestitelja.

Građani pravnu pomoć klinike mogu zatražiti osobno na adresi Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ul. Jurja Žerjavića 6/II. kat svakim radnim danom od 10 do 12 sati,a srijedom i četvrtkom i u popodnevnom terminu od 17 do 19 sati ili u navedeno vrijeme telefonom na: 01/4811-320; 01/4811-324

Građani koji nisu s područja Grada Zagreba, te nisu u mogućnosti osobno doći u Pravnu kliniku, mogu svoje predmete iznijeti i putem pošte na adresu: Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ul. Jurja Žerjavića 6/II. kat, 10000 Zagreb

Ukoliko šaljete predmet poštom, molimo u nju trebaju staviti presliku osobne iskaznice. Opisano činjenično stanje vezano za njihov problem. Relevantnu dokumentaciju (ukoliko njome raspolažu), kako bi dobili adekvatan pravni savjet.

Građani se također mogu obratiti za savjet ili rezervirati termin za osobni dolazak putem e-maila na adresu klinika@pravo.hr.

Prilikom obraćanja mailom, građani se mole se da u naslov maila napišu ime i prezime, te narav problema (npr. "nasljeđivanje", "neisplata plaće" i sl.). Navedu osobne podatke zbog obveze vođenja registra korisnika besplatne pravne pomoći (adresa stanovanja, OIB, kontakt broj). Pošalju skeniranu relevantnu dokumentaciju (ukoliko njome raspolažu).

Građani dokumentaciju i podatke mogu poslati i faksom na broj 01/4811-360.

Božica Ravlić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Povezane vijesti