DES: Programi osposobljavanja osoba s invaliditetom za bolji start na tržištu rada

Svrha osposobljavanja je stjecanje stručnih znanja i vještina, te održavanje i usavršavanje radno-socijalnih vještina s ciljem pripreme korisnika za buduće zapošljavanje

 

DES, Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, podijelila je osobama s invaliditetom potvrde o sudjelovanju u programima osposobljavanja u sklopu kulinarske i tekstilno-kreativne radionice.

U razdoblju od 1. rujna 2014. do 28.veljače ove godine devetnaest nezaposlenih osoba s invaliditetom iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prošlo je profesionalnu rehabilitaciju u radionicama koje su uređene i opremljene sredstvima EU, programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, a u okviru projekta SLID (Socijalna i radna integracija OSI).

Svrha osposobljavanja je stjecanje stručnih znanja i vještina, te održavanje i usavršavanje radno-socijalnih vještina s ciljem pripreme korisnika za buduće zapošljavanje. Program radionica sastojao se od psihodijagnostike, izrade karijernih perspektiva i stručnog usavršavanja.

U sklopu šestomjesečnog programa osposobljavanja, korisnici su odradili i stručne prakse na otvorenom tržištu kod partnera poslodavaca: konoba Pimpinella, Restoran Studentskog centra Split, Bimita, Gradsko kazalište lutaka, te Hannah tekstil. U sklupu pripreme za zapošljavanje, korisnici su također prošli i edukaciju o radu na siguran način i edukaciju o zaštiti od požara te stekli pripadajuća uvjerenja. Polaznici kulinarske radionice uspješno su završili još i tečaj iz higijenskog minimuma te stekli uvjete za rad u HACCP sustavu.

Krajnji cilj opisanih aktivnosti je bolje povezivanje osoba s invaliditetom s tržištem rada kroz kvalitetnu pripremu za zapošljavanje s jedne strane, te identifikaciju potencijalnih poslodavaca i pomoć istima u prepoznavanju potencijala i mogućnosti osoba s invalidtetom kroz praksu na odabranom radnom mjestu.

Ovim putem DES se zahvaljuje na izvrsnoj suradnji svim partnerima koji su aktivno sudjelovali u provedbi programa osposobljavanja: Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područna služba Split; ZAST-u, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, konobi Pimpinella, restoranu Studentskog centra Split, Bimiti, Gradskom kazalištu lutaka, te Hannah tekstilu.

Matea Bašić

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
 

 

Povezane vijesti