Dobra vijest iz Makarske: Otvorena atletska škola za djecu s teškoćama u razvoju

"Bavljenje sportom pogoduje razvoju motoričkih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, što uz zajedničke treninge i druženje u velikoj mjeri utječe na podizanje kvalitete života“, rekao je Mijo Bakić

 

U makarskoj Sportskoj gradskoj dvorani, u sklopu projekta 'Treneri velikog srca', otvorena je škola atletike za djecu s teškoćama u razvoju.

Djeca s teškoćama bavit će se sportom uz stručni nadzor posebno educiranih trenera zahvaljujući projektu kojeg širom Hrvatske provode Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor.
Program atletskih škola osmišljen je kako bi potaknuo djecu da se okušaju u velikom broju disciplina, s naglaskom na sinergijski učinak individualnog i grupnog rada. Njegova posebnost je što djeci s teškoćama u razvoju omogućuje zajedničke treninge s ostalim sportašima što pospješuje njihovu socijalizaciju.
"Dosadašnja pozitivna iskustva iz atletskih i plivačkih škola koje su dio ovog projekta te napredak njihovih polaznika ohrabruju nas da gledamo prema naprijed i tražimo nove mogućnosti za sve one koji se žele baviti sportom. Posebno nas veseli podrška svih uključenih te činjenica da se radi o projektu s dugotrajnim potencijalom, od kojeg će koristi imati ne samo djeca s teškoćama u razvoju, nego i sama zajednica“, rekao je Dino Drača, direktor poslovnice Allianza u Splitu, zahvalivši pritom Hrvoju Kujunđiću s Kineziološkog fakulteta u Splitu i timu makarskih volontera koji su se posebno angažirali u pokretanju ovog projekta. "Ovi mladi sportaši radi kojih smo se danas okupili svakodnevno nas uče da barijere postoje samo u našim glavama i da nema toga što se radom i predanošću ne može ostvariti“, dodao je direktor Drača.

"Bavljenje sportom pogoduje razvoju motoričkih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, što uz zajedničke treninge i međusobno druženje u velikoj mjeri utječe na podizanje kvalitete života“, pojasnio je Mijo Bakić te dodao kako je ključ uspjeha u edukaciji trenera čiji profesionalni pristup omogućuje djeci s teškoćama u razvoju da iskoriste svoje potencijale i prate vlastiti napredak.
Projekt Treneri velikog srca pokrenut je u suradnji s poznatom paraolimpijkom Anom Sršen u listopadu 2013. otvaranjem plivačkih, a potom i atletskih škola širom Hrvatske. Atletski program razvijen je u suradnji s dr. sc. Tomislavom Krističevićem, izbornikom atletske reprezentacije osoba s invaliditetom, te Kineziološkim fakultetom u Zagrebu.

Više informacija o projektu i pregled škola po gradovima dostupno je na Facebook stranici Allianz ParaSport.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti