Vesela Prančić: Povijesni uspjeh Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

"Obavili smo lavovski posao i dogurali do trenutka da se Pravilnik o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju konačno izvuče iz ladice, izmjeni i potpiše", kaže članica radnog tima Inicijative

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Pravilnik o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju koji je ministar Vedran Mornar potpisao 23. veljače ove godine, a objavljen je 5. ožujka u NN br. 24/15. Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Vesela Prančić, članica radnog tima Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' u razgovoru za In Portal nije krila ponos zbog činjenice da je Pravilnik donesen i zbog napora koji je uložila ova skupina roditelja djece s teškoćama u razvoju.

"Mogu reći da smo obavili lavovski posao i dogurali do trenutka da se pravilnik konačno izvuče iz ladice, izmjeni i potpiše", kaže Vesela Prančić. "Ovo je mini revolucija našeg školstva s obzirom da je zadnja inačica Pravilnika rađena davne 1991. godine. Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' smatra da je novi Pravilnik ogroman iskorak. Pravilnik iz 1991. godine zakidao je djecu: inkluzija se nije prepoznala, kao što i pomoćnici u nastavi uopće nisu bili navedeni.

Konačno, doneseni Pravilnik pisan je po dostupnim primjerima. Svjesni da kao pravilnik nema restrikcijsku moć, no ipak je to ogroman pomak obzirom da Pravilnik nije mijenjan od zadnje verzije stare gotovo četvrt stoljeća. Sada kreće najteži dio, a to je provedba. Ostvarivanje prava znamo da je pitanje financija, no istovremeno je nepobitna činjenica da je Rješenje ureda državne uprave obvezatno.

Istaknula bih izvanrednu suradnju koju kao Građanska inicijativa djece s teškoćama u razvoju imamo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, oni su jedini među nadležnim tijelima vlasti za problematiku naše djece koji uvažavaju naše mišljenje. Razlika u komunikaciji s ostalim ministarstvima je vidljiva i donošenjem ovog Pravilnika, a zadovoljstvo nam je da trenutno surađujemo i na donošenju Pravilnika o pomoćnicima u nastavi", zaključuje Vesela Prančić.

Božica Ravlić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti