Udruga invalida Križevci: Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada

Na štandu udruge moći ćete se informirati i o podizanju razine javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada, borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema invalidima rada odnosno osobama s invaliditetom

 

Hrvatski Sabor, na sjednici održanoj 13. veljače 2009. godine, donio je odluku o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada, koji se obilježava 21. ožujka.

Ove godine Nacionalni dan invalida rada obilježava se pod motom 'Spriječimo invaliditet' i osmišljen je u sukladu s novim Zakonom o radu.

Obilježavanjem Nacionalnog dana invalida rada ostvaruje se elementarna komunikativna povezanost šire društvene zajednice s najvećom populacijom osoba s invaliditetom – dakle, invalida rada - njihovim problemima, pravima, aktivnostima i nastojanjima na prevenciji invaliditeta i zaštiti na radu.

Udruga invalida Križevci obilježit će Nacionalni dan invalida rada postavljanjem prigodnog štanda - informativnog kutka, na Strossmayerovom trgu u Križevcima, u petak 20. ožujka od 10 do 12 sati. Tom prigodom svoje će sugrađane informirati o pravima invalida rada, odnosno osoba s invaliditetom. Na njihovom štandu također ćete se moći informirati o podizanju razine javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada, borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema invalidima rada odnosno osobama s invaliditetom na svim područjima života. Uz ostalo udruga će ukazati i na aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada i s tim u svezi na važnost primjene Zakona o zaštiti na radu.

Udruga invalida Križevci iznimno je angažirana u organiziranju aktivnosti za svoje korisnike, a široj je javnosti postala poznata i po proizvodnji čokolada i pralina 'Hedona'. Jedna su od agilnijih udruga u Hrvatskoj koje apliciraju u programima Europske unije.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti