Istraživanje: Čega se sve plaše studenti s invaliditetom

Sudionici istraživanja s mentalnim teškoćama posebno su bili obeshrabrivani da budu otvoreni s poslodavcima. Čak 37 posto ispitanih studenata s intelektualnim teškoćama kazalo je da nisu obavijestili poslodavce o svom invaliditetu

 

Istraživanje koje je provela ekipa stručnjaka okupljena na web stranici GreatWithDisability.com na 1.040 diplomaca i studenata s invaliditetom utvrdilo je da 77 posto ispitanih strahuje da će biti diskriminirani, a 72 posto brine kako bi mogli biti smetnja za poslodavce. Kao rezultat toga, 76 posto ispitanih reklo je da se ustručavaju otvoreno govoriti o svom invaliditetu u procesu zapošljavanja.

GreatWithDisability.com pionirska je web stranica za studente s invaliditetom i trajnim zdravstvenim smetnjama. Web stranica pruža studentima sve informacije koje su im potrebne nakon završetka škole i fakulteta za prijavljivanje na radna mjesta i prolazak kroz proces zapošljavanja, a za organizacije predstavlja platformu za predstavljanje na tržištu kao potencijalnih poslodavaca za diplomirane studente s invaliditetom.

"Ovo pitanje je od velike važnosti za diplomirane studente i poslodavce. Poslodavac ne može da provesti promjene ili pružiti podršku koja je pojedincu možda potrebna tijekom prolaska kroz proces zapošljavanja ako nije svjestan njegovog invaliditeta ili zdravstvenog stanja. Kao rezultat toga, organizacije često propuste velike talente, a pojedinci propuste priliku da prikažu svoje vještine i ostvare svoj potencijal", kaže Helen Cooke, osnivačica Greatwithdisability.com.

Čak 71 posto ispitanih kazalo je da bi voljeli vidjeti primjere već zaposlenih radnika s invaliditetom u nekoj tvrtki, dok je 70 posto reklo da bi najvjerojatnije mogli otvorenije govoriti o svom invaliditetu kada bi tijekom procesa zapošljavanja razgovarali s nekim djelatnikom koji je upućen u problematiku invaliditeta.

Približno polovica ispitanih studenata i diplomaca obraćala se za mišeljenje ili naputke savjetnicima za karijeru, roditeljima ili svom fakultetu. Od onih koji su tražili savjet, 65 posto bilo je obeshrabreno otvoreno govoriti o svom invaliditetu: prijatelji i obitelj najvjerojatnije ih savjetuju protiv otvorenosti. Sudionici istraživanja s mentalnim teškoćama posebno su bili obeshrabrivani da budu otvoreni s poslodavcima. Čak 37 posto ispitanih studenata s intelektualnim teškoćama kazalo je da nisu obavijestili poslodavce o svom invaliditetu.

Izvor: Magazin o invalidnosti

 

Povezane vijesti