HSUIR: Ove godine Nacionalni dan invalida rada obilježavamo pod motom 'Spriječimo invaliditet'

Hrvatski savez udruga invalida rada – HSUIR djeluje od 1967. godine, a nastao je kao reakcija na tada proizašle probleme i sve teži položaj invalida rada. Danas okuplja 36 temeljnih udruga s više od 27.000 članova

Josip Petrač, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) u petak, 20. ožujka u 11 sati na Tržnici Jarun postavit će štand na kojemu će obilježiti Nacionalni dan invalida rada, pod motom 'Spriječimo invaliditet' u skladu s novim Zakonom o zaštiti na radu.

Uz upoznavanje javnosti s problematikom novog Zakona također će pružati pravne savjete i pomoć osobama s invaliditetom i zainteresiranim građanima.

Misao vodilja obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske (21. ožujak) je da temeljne udruge HSUIR-a na svom području djelovanja i provođenja programskih aktivnosti i socijalnih programa ostvare potrebnu razinu komunikacije sa sugrađanima, promoviraju prava osoba s invaliditetom, podižu nivo javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada, bore se protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom na svim područjima života. Podaci pokazuju da u Republici Hrvatskoj živi oko 250.000 invalida rada.

Hrvatski savez udruga invalida rada povodom proslave 40. obljetnice rada i djelovanja 2007. godine - pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, te supokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i podrške predsjednika SOIH-a Zorislava Bobuša - donio odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada 21. ožujka. Nakon toga su poduzeli niz aktivnosti i inicijativu za donošenje odluke Sabora RH o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada, koja je izglasana na sjednici održanoj 13. veljače 2009.

Hrvatski savez udruga invalida rada – HSUIR djeluje od 1967. godine, a nastao je kao reakcija na tada proizašle probleme i sve teži položaj invalida rada. Danas okuplja 36 temeljnih udruga s više od 27.000 članova s plaćenom članarinom koje djeluju u lokalnim zajednicama diljem Republike Hrvatske. Ujedno svojim djelovanjem, preko svojih temeljnih udruga rješava pitanja za oko 258 tisuća invalida rada u Lijepoj našoj. HSUIR je član Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH s kojom zajedno djeluje u cilju poboljšanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Usto bilježe članstvo i u Međunarodnoj organizaciji tjelesnih invalida – FIMITIC te su tako postali dijelom svjetskog pokreta za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom.

In Portal

 

Povezane vijesti