Udruga Zamisli: Obrazovanje mladih s invaliditetom

Udruga je osnovana s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, pružanja informacija i osiguravanja pomoći u svakodnevnom životu mladima s invaliditetom, suradnje s profesorima i obrazovnim institucijama

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli osnovana je u travnju 2005. Godine, sjedište joj  je u Zagrebu, ali djeluje na području cijele Hrvatske.
Prema riječima predsjednice udruge Zamisli Svjetlane Marijon, ideja za osnivanje udruge potekla je iz potrebe i tadašnje situacije mladih s invaliditetom koji su trebali pomoć i podršku kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u obrazovnom i društvenom životu. Svjetlana Marijon koja je ranije djelovala u studentskim udrugama uz pomoć osam kolega svjesnih situacije kao i ona, odlučili su osnovati udrugu koja bi obuhvatila sve mlade s invaliditetom koji se žele obrazovati. Odluku je potaklo učestalo javljanje srednjoškolaca s invaliditetom koji su tražili pomoć u studentskim udrugama čiji korisnici nisu mogli biti.

Kino projekcija za slijepe osobe

Udruga Zamisli osnovana je s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, pružanja informacija i osiguravanja pomoći u svakodnevnom životu mladima s invaliditetom, suradnje s profesorima i obrazovnim institucijama, čim se podiže kvaliteta života i obrazovanja mladih s invaliditetom u RH.
- Razvijali smo sustav podrške kojim smo osiguravali jednakost u studijskom procesu, ali istovremeno od članova udruge očekujemo da predlažu poboljšanja u segmentima gdje mi možemo djelovati - navodi Svjetlana Marijon.
Već prvi dan nakon osnivanja udruge započeli su s prilagodbom literature za slijepe studente. Na prvom ljetnom kampu za mlade s invaliditetom, uz odmor željeli su osmisliti i orginalan način obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca). Jedna slijepa korisnica postavila je pitanje samostalnog odlaska slijepih osoba u kino. Potaknuti tom idejom, a na osnovi međunarodnog iskustva slušanja Rusa i Slovaka uz pomoć naratora i konferencijskih slušalica obilježili su Međunarodni dan osoba s invaliditetom kino projekcijom za slijepe osobe. Ova aktivnost pokazuje simbiozu udruge i korisnika. Danas udruga Zamisli ima iza sebe niz organiziranih kino projekcija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Zadru, te devet DVD filmova s naracijom, kao i niz kazališnih predstava koje su praćene uz naratora.

Godinu dana nakon osnivanja udruge dobili su na korištenje prvi kombi kojim su osigurali prijevoz svojih studenata, a danas imaju dva kombija. Članovi udruge su osobe koje rade na projektima za mlade s invaliditetom između 15 i 29 godina, tako da zainteresirani volontiraju ili honorarno sudjeluju u aktivnostima kojima se bavi udruga. U ožujku 2011. godine od Grada Zagreba dobili su prostor koji su zahvaljujući sredstvima Lions cluba Zrinjevac, Hypo banke, te uz pomoć Sekcije mladih arhitekata i niza volontera kompletno renovirali i prilagodili za korištenje.

Masterchef za mlade s invaliditetom

Najveći pomak je kada zadovoljni korisnik dođe i nesebično svojim iskustvom želi pomoći budućim korisnicima ili određenoj skupini mladih s invaliditetom. Kao primjer Svjetlana Marijon nam navodi slijepog studenta koji je nakon položenog zadnjeg ispita nazvao i izrazio želju da se snimi Zvučna Biblija, koja bi slijepima koji ne mogu čitati omogućila slušanje. Njegov projekt je uspješno proveden i danas osobe koje ne vide mogu dobiti Zvučnu Bibliju, a oni koji je kupe dijelom sredstava pomažu rad Zaklade čujem, vjerujem, vidim.

CILJ NAŠIH AKTIVNOSTI NIJE ODRADITI NEŠTO DA OPRAVDAMO PROJEKT NEGO NAŠE KORISNIKE POTAKNUTI NA DJELOVANJE

Uz pomoć profesinalnog kuhara Vedrana Habela, organizirali su školu kuhanja za slijepe i slabovidne u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. U sklopu projekta udruge Zamisli  “Mala škola kuhanja“ izdana je kuharica na brajevom pismu “Ugostiteljsko kuharstvo“ autora Vedrana Habela. U svibnju 2012. organizirali su prvi Masterchef za mlade s invaliditetom u Zadru.
Težeći prema zacrtanim ciljevima, osmislili su i pokrenuli projekt Ured za mlade s invaliditetom. Rade na razvoju međunarodne suradnje, prevode relevantne dokumente iz zemalja EU vezane uz obrazovanje mladih s invaliditetom, dogovaraju gostujuća predavanja stručnjaka iz inozemstva, pripremaju edukativne radionice, cijeli niz projekata: Ljetni kamp za mlade s invaliditetom, Klub za mlade s invaliditetom u Zagrebu, Stručna literatura za mlade s invaliditetom na školovanju, Budilica, Informativna brošura o pravima mladih s invaliditetom.

Razlozi za ponos

Svjetlana Marijon naglašava potrebu osiguranja podrške srednjoškolcima, za koju, nažalost, zbog obima posla sa studentima, udruga ne može posvetiti dovoljno vremena. Ona ističe kako je neophodno osnaživati mlade s invaliditetom, jačati njihovo samopouzdanje, ukazivati im na odgovornosti prema kolegama i profesorima, smatra kako samo takav pristup daje smisao njezinom radu i pruža dugoročne rezultate.

- Cilj naših aktivnosti nije odraditi nešto da opravdamo i završimo projekt, naš cilj je trenutnom aktivnošću uključene korisnike potaknuti na djelovanje, te omogućiti nove suradnike koji će svojim radom i idejama obogatiti udrugu, kao i što nastojimo osigurati dovoljno financijske potpore kako bismo stvorili financijsku održivost i time pravovremenu pomoć korisnicima. Ponosna sam na suradnike, korisnike i činjenicu da sam i danas u kontaktu sa osnivačima naše udruge Zamisli, od kojih je njih petoro još uvijek aktivno u Skupštini Udruge – kaže Svjetlana Marijon.

Piše Božica Ravlić