Danas šutim za autizam: Podržite prava i potrebe osoba s autizmom

Udruga za pomoć osobama s autizmom Nova Gradiška već sedmu godinu za redom obilježava Svjetski dan autizma (2. travanj). Budući da je predblagdansko vrijeme, odlučili su taj dan obilježiti 1. travnja

 

Pridružite im se u srijedu, 1. travnja od 9 do 12 sati, u ulici Slavonskih graničara, a članovi udruge dijelit će djeci i građanima plave balone, uz informativne materijale, te kroz ostale aktivnosti animirati javnost i predstaviti svoj rad.

Pozivamo vas da im se pridružite i podržite prava i potrebe osoba s autizmom!

Moto ovogodišnjeg obilježavanja je ‘Danas šutim za autizam’. Evo kako su članovi Udruge za pomoć osobama s autizmom poetski opisali emotivno stanje majke djeteta s autizmom:

"Danas šutim u nadi da će moje misli napokon doprijeti do cilja. Šutim za osobe koje ne mogu reći ništa, a znaju i osjećaju sve.

Dugo sam godina glas, krik, osmijeh, očaj, radost i bol.

Ne zanimaju me fine nijanse dijagnoza koje ih izvana određuju. Ne zanima me što je do njih dovelo jer znam da se ne mogu izliječiti.

Ne zanimaju me statistike o kojima me pitate. Moje dijete nije broj, nije dijagnoza, nije društveni problem niti roditeljska sramota. Moje je dijete čista ljubav i teška borba, radost, upornost, najsnažniji vrisak iz dubine.

Zamislite se u njihovoj koži.

Pojačajte zvukove, prenagle pokrete, usputne šumove, nepredvidive reakcije ljudi, lavež psa, škripanje kočnica, lupanje potpetica po asfaltu – sve u isto vrijeme. Osjetite neizdrživu etiketu na ovratniku svoje košulje, grebanje prečvrstog trapera i asimetrično sašiven porub na rukavu koji morate ispraviti. Pokušajte suspregnuti nemir mišića koji vas tjeraju na gibanje, vrtnju, okretanje.

Hodajte tako kroz svijet.

Pokušajte zamisliti strah, ljutnju, radost, čežnju, glad, žeđ, vrućinu, hladnoću, želju za ljubavlju, želju za utjehom.

Nije teško.

A sad zamislite da ništa ne možete iskazati riječima.

Zato danas šutim.

Osjećam bol, ali ne mogu ti reći da me boli. Osjećam strah, ali ne mogu ti reći da se bojim. Osjećam tugu, ali ti je ne prepoznaješ. Osjećam užas, ali ne mogu ti reći zašto vrištim. Razumijem sve, ali ne mogu učiniti ono što tražiš od mene. Čujem sve što govoriš o meni, ali ne mogu ti uzvratiti riječima. Osjećam ljubav, ali ne mogu ti reći da te volim.

Danas šutim jer sam umorna od riječi. Od pogleda, objašnjavanja, okretanja glave. Šutim za sve zarobljene u svome svijetu jer su neodvojivi dio mene."

In Portal

 

Povezane vijesti