Dobra vijest: Grad Zagreb daje nove stipendije učenicima i studentima s invaliditetom

"To nam je dužnost, kao socijalnih vlasti i socijalnog grada. Vaše je da i nadalje dobro učite kako bi vama, ali i vašim roditeljima, bilo lakše", poručila je mladima pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna

Višnja Fortuna,  pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Predstavnici Grada Zagreba uručili su u ponedjeljak 23 nove stipendije srednjoškolcima i studentima s invaliditetom, što znači da Grad Zagreb trenutno stipendira ukupno 49 mladih Zagrepčana s invaliditetom, a stipendije su potom uručene i izvrsnim studentima i doktorandima.

Grad Zagreb unazad osam godina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima s invaliditetom, a u tom razdoblju stipendiju je primalo 75 učenika i 59 studenata.

"To nam je dužnost, kao socijalnih vlasti i socijalnog grada. Vaše je da i nadalje dobro učite kako bi vama, ali i vašim roditeljima, bilo lakše", poručila je mladima pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna na svečanosti dodjele stipendija u Staroj gradskoj vijećnici.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, koja obnaša dužnost gradonačelnika, Vesna Kusin naglasila je da je među dosadašnjim dobitnicima gradske stipendije puno onih koji su svojim vrlo dobrim i odličnim učenjem opravdali ukazano im povjerenje te izrazila nadu da će tako nastaviti novi stipendisti, kao i da će svojim zalaganjem pokazati da su mladi ljudi s jednakim mogućnostima.

"Veselit će me da vas vidim u vašim novim zvanjima. Marljivo dalje. Bit ćemo uvijek uz vas", poručila je Kusin mladima.

U ime svih srednjoškolaca i studenata s invaliditetom zahvalila je Lucija Pehar te naglasila kako će se truditi učiti dobro i bolje nego dosad.

Mjesečna stipendija za srednjoškolce s invaliditetom iznosi 20 posto prosječne neto plaće u Zagrebu ili 1.286,80 kuna, odnosno 30 posto za studente s invaliditetom ili 1.930,20 kuna.

Gradske stipendije potom su u Dvercu uručene i izvrsnim zagrebačkim studentima te doktorandima, a kako su te stipendije znatno veće i iznose oko 3.200 kuna za izvrsne studente odnosno 3.800 kuna za doktorande, postavilo se pitanje mogućnosti izjednačavanja tih stipendija sa stipendijama njihovih vršnjaka s invaliditetom.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Vesna Kusin najavila je da će se te stipendije od slijedeće godine, prema odluci zagrebačke Gradske skupštine, povećati i bit će izjednačene što su studenti s izvrsnim uspjehom i doktoranti također podržali.

"Grad Zagreb je grad znanja i izvrsnosti i svake godine dodjeljuje i te stipendije, što znači da ulaže u svoje buduće energije i kapacitete koji će život u Zagrebu učiniti boljim i kvalitetnijim", rekla je Kusin.

Pomoćnik pročelnika Slavko Borac iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport izvijestio je da se stipendije učenicima i studentima dodjeljuju od školske godine 1992/1993., a doktorandima od 2006/2007. "Grad Zagreb svim stipendistima daje obvezu da u Zagrebu provedu radeći bar toliko vremena koliko su dobivali stipendiju i za to im se daje prilika u Zagrebu ili u susjednoj županiji čime se potiču vrijedni studenti i njeguje izvrsnost u Zagrebu", istaknuo je.

In Portal / Hina

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Povezane vijesti