Sabina Lončar: Moja borba za dostojanstvo i prava kćerke Seline

Djevojčica Selina ima cerebralnu paralizu, a njezina je majka uzela kredit kako bi podigla tužbu protiv Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te Grada Zagreba kojom se želi izboriti za primjerene uvjete školovanja svog djeteta

Selina i Sabina Lončar

Sabina Lončar, uvidjevši da Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" i Grad Zagreb kao osnivač ne poduzimaju ništa, odlučila se na potez kojim želi osigurati primjerene uvjete školovanja svojoj kćerki Selini Nuković i ostaloj djeci kojima se krše prava već godinama. Podigla je kredit kako bi vlastitim sredstvima mogla plaćati sudske troškove, a samo trošak pripreme tužbe već je odnio osam tisuća kuna. Sabina će prvi put u povijesti Hrvatske sudske prakse podnijeti tužbu za diskriminaciju vlastitog djeteta s invaliditetom.

Sabina Lončar majka je djevojčice Seline (14) koja se zbog dijagnoze cerebralna paraliza već šest godina školuje po posebnom planu i programu za učenike s većim teškoćama u razvoju u Centru za odgoj i obrazovanje "Goljak" podružnica Rudeš. Od samih početaka ukazuje na uvjete u Centru koji nisu primjereni za školovanje i boravak djece s teškoćama u razvoju. Trošna montažna drvena baraka koja je predviđena za rušenje još prije desetak godina svakodnevno ugrožava boravak tridesetoro djece koja bi se tamo trebala školovati, rehabilitirati, razvijati svoje sposobnosti.

Uvjeti u navedenoj školskoj zgradi prostorno ne zadovoljavaju potrebe djece koja se kreću pomoću invalidskih kolica. Školski hodnici su preuski a učionice premale da bi se njima kretala djeca koja su većinom sva u invalidskim kolicima, tako je Selini onemogućeno za vrijeme boravka u školskoj ustanovi samostalno korištenje invalidskih kolica, dok hodalicu zbog vlastite sigurnosti ne koristi uopće. Odgojno-obrazovna ustanova bi trebala omogućiti djeci s teškoćama u razvoju stjecanje i održavanje najveće moguće neovisnosti, što Selini u spomenutoj školi nije osigurano već je primorana ovisiti o tuđoj pomoći u punom opsegu, dok je u obiteljskom domu djelom samostalna uz potreban nadzor. Obzirom na navedeno kod Seline izostaje napredak u motoričkom, socijalnom i emocionalnom smislu , a u budućnosti moguće je i pogoršanje općeg zdravstvenog stanja, odnosno povećanje invaliditeta. Katastrofalni uvjeti, posebno kad znamo da brojna znanstvena istraživanja dokazuju da djeca napreduju, samostalnija su i socijaliziraju se u okruženju primjerenom njihovim potrebama i mogućnostima.

"Tišina me izjedala, konačno imam nalaz koji potvrđuje da nisam luda i isfrustrirana majka jer me od prvog ukazivanja na neprimjerene uvjete uvjeravaju da je škola 'super' i 'šta bi ja htjela'", kaže Sabina Lončar.

"Napokon sam dočekala dan da imam nalaz sudskog vještaka koji potvrđuje ono na što upozoravam godinama. A to je da su naša djeca u CZOO Goljak- Rudeš školuju u uvjetima koji ne zadovoljavaju normativima. Općinski sud u Zagrebu dozvolio je osiguravanje dokaza, na osnovi čega sam angažirala ovlaštenog sudskog vještaka koji je u svojoj analizi potvrdio moje navode.

Imam još dva mlađa sina bez teškoća, a želim i Selini maksimalno olakšati život. Kod kuće Selina usprkos teškim motoričkim i psihičkim teškoćama uz pomoć hoda i komunicira. Boluje i od epilepsije, zbog čega moram uvijek biti uz nju i ne mogu se zaposliti. U školi djeca od 8 do 13 sati sjede u kolicima, hodnici su široki tek 110 centimetara što otežava kretanje kolicima. Djeca ne mogu do ploče, obzirom na učionice u koje jedva stanu stolovi, stolice i kolica pa nema mjesta za ustajanje i hodalice. Instalacije nisu provedene kroz zidove i vise po učionicama što je dodatna opasnost. Tužbu podižem zbog utvrđivanja i otklanjanja diskriminacije te naknade štete. Naša djeca imaju pravo na jednake uvjete obrazovanja kao i zdrava djeca, a vjerujte u njih se ne ulaže. Nije mi bitan novac, već želim da me shvate ozbiljno i da netko odgovara i snosi posljedice za sve propuste u protekle šest godine", zaključuje Sabina Lončar.

Ravnatelj centra Goljak, Željko Kranjec za Jutarnji list izjavio je da ne podržava način borbe Selinine majke, te da se nova zgrada planira graditi 2017. godine upravo zato što su svjesni nedostataka, ali sve ovisi o financijama. 

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ističu da podržavaju sve korake koji idu u pravcu ostvarivanja prava na inkluzivno obrazovanje. Ne želim proricati konačnu odluku, ali majci smo savjetovali da se konzultira sa što više stručnjaka i prikupi što više informacija. Dođe li njena tužba na sud, imaju našu podršku - rekla je Anka Slonjšak.

Božica Ravlić

Foto: Davor Višnjić/Pixsell