Doživjeti umjetničko djelo osjetilima slijepih i slabovidnih osoba

Izložbeni prostor u Klovićevim dvorima autorica izložbe, Ivona Biočić Mandić, podijelila je na pet ambijetalnih prostora, a na ulazu izložbe postavljena je i audioinstalacija DODIRNI, POMIRIŠI, POSLUŠAJ koja služi kao uputa za percepciju izložbe, kako videćim, tako i slijepim osobama

Samostalna eksperimentalna izložba Ivone Biočić Mandić "Likovno djelo u percepciji slijepih osoba“ otvorena je u zagrebačkim Klovićevim dvorima od 7.do 18. svibnja 2013. godine.
Tijekom trajanja izložbe, na otvorenju, snimat će se kratki eksperimentalni dokumentarni film, drugi film iz ciklusa za integrirano gledanje slijepih i videćih osoba kiparice i redateljice Ivone Biočić Mandić.
Izložbeni prostor autorica izložbe, Ivona Biočić Mandić, podijelila je na pet ambijetalnih prostora, a na ulazu izložbe postavljena je i audioinstalacija DODIRNI, POMIRIŠI, POSLUŠAJ koja služi kao uputa za percepciju izložbe, kako videćim, tako i slijepim osobama.
Svaki od pet ambijenta potiče neku percepciju. Tako prvi potiče taktilno-olfativnu, drugi vizualno-taktilnu, a treći, auditivnu. U njemu posjetitelji mogu odrediti zvučni izvor kompozicije Alana Bjelinskog "Bon voyage“. Četvrti ambijent potiče percepciju samog prostora, dok peti naglašava vizualno i taktilno u prostoru.
Budući da je izložba interaktivna, cilj joj je da posjetitelji steknu nova iskustva: možete ponijeti maramu, ako želite s povezom preko očiju uz pomoć videće osobe koja ne nosi povez taktilno percipirati izložene objekte, ready made predmete, čelične prostorne crteže.
Ulaz na izložbu je besplatan.

B. Ravlić