Udruga invalida rada oplakuje Mariju Topić

Nakon kratke i teške bolesti, umrla je predsjednica Marija Topić koja je svojim dugogodišnjim angažmanom ostavila dubok trag ne samo u radu udruge, već i u borbi za prava osoba s invaliditetom općenito. Komemoracija će se održati u prostorijama njenog drugog doma, Udruge invalida rada Zagreb, Nova cesta 86, u srijedu, 15. svibnja u 12 sati

Udruga invalida rada Zagreb ostala je bez predsjednice  Marije Topić, osobe koja je ugradila veliki dio sebe u napredak Udruge.
Marija Topić preminula je u subotu, 11. Svibnja,  u 74. godini života,  nakon kratke i teške bolesti.
Komemoracija pokojnice održat će se u prostorijama njenog drugog doma, Udruge invalida rada Zagreb, Nova cesta 86, u srijedu, 15. svibnja 2013.  s početkom u 12 sati.
Posljednji ispraćaj gospođe Marije Topić bit će u četvrtak, 16. svibnja,  u 13,35 sati u krematoriju na Mirogoju.
Marija Topić (11. studenog 1939. – 11. svibnja 2013. ) rođena je u Varaždinu, gdje je završila Osnovnu i Srednju tekstilnu školu, a u Zagreb je doselila 1960. godine. Zaposlila se u u tekstilnoj industriji "Pobjeda" gdje je, nakon 35 godina neprekidnog rada, dočekala i mirovinu.
Invalidom rada postala je 1982. godine nakon što je doživjela nesreću na poslu, da bi iste godine postala i članica Udruge invalida rada Zagreba.
U rad  Udruge aktivno se uključila 1998. godine i odmah je prepoznata kao osoba koja je spremna dati cijelu sebe u cilju poboljšanja položaja invalida rada i ostvarivanja njihovih prava. Prvi put izabrana je za Predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2001.  te je odmah počela raditi na unaprjeđenju rada Udruge te animaciji i angažiranju novih članova.

"Smrću naše drage i voljene Marije nastala je velika praznina, jer su, ne samo invalidi rada, već i cijela zajednica, ostali bez jedne divne osobe i nepokolebljivog borca za prava i boljitak osoba s invaliditetom", kažu u Udruzi invalida rada

Njezin angažman tijekom prvog mandata potvrdio je punu opravdanost njezinog izbora, tako da su joj članovi ukazali povjerenje 2004. i 2008. godine ponovnim izborom za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba. U navedenom razdoblju inicirala je i osobno provodila niz aktivnosti koje su imale za cilj daljnje osnaživanje rada Udruge, povećanja članstva i poboljšanje položaja invalida rada, ali i rješavanje gorućih problema koji su prijetili da rad Udruge vrate na same početke ili čak da dovedu do prestanka rada Udruge. Uspješno rješavanje ovih problema, kadrovsko i stručno ekipiranje Udruge invalida rada Zagreba te daljnji trend rasta broja članova rezultiralo je novim reizborom 2012. godine.
Kao član brojnih povjerenstava, komisija i drugih tijela te kao sudionik niza aktivnosti i događanja uvijek se rukovodila interesima invalida rada i svih osoba s invaliditetom, a Udruga invalida rada Zagreba bila joj je preča i od nje same.
-  Upravo stoga, bez ikakvog ustezanja, možemo ustvrditi kako je smrću naše drage i voljene Marije nastala je velika praznina, jer su, ne samo invalidi rada, već i cijela zajednica ostali bez jedne divne osobe i nepokolebljivog borca za prava i boljitak osoba s invaliditetom – kažu u Udruzi invalida rada Zagreba.

Božica Ravlić