Dubravka Vrgoč i Doris Pack otvorile Europski festival mladih

Festival donosi šest predstava iz sedam zemalja i osam kazališta i to iz - Cipra, Mađarske, Norveške, Nizozemske, Francuske, Finske i Njemačke

Doris Pack, članica Europskog parlamenta i predsjednica Odbora za kulturu, obrazovanje, mlade i sport Europskog parlamenta te Dubravka Vrgoč, predsjednica Europske kazališne konvencije zajednički su u ponedjeljak otvorile Europski festival mladih, koji traje od 13. do 16. svibnja, u uglednom berlinskom Theateru an der Parkaueu. Doris Pack je posebice naglasila svoje zadovoljstvo što se ovaj veliki europski festival događa u vrijeme kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Predsjednica Europske kazališne konvencije, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih i umjetnička ravnateljica Festivala svjetskog kazališta Dubravka Vrgoč je na otvorenju Festivala kazala: „U suvremenoj Europi u kojoj se suočavamo s krizama, od onih finacijskih do onih moralnih, i u kojoj nastojimo preživjeti usprkos svim konfliktima i proturječjima, teatar je još jedan od rijetkih prostora što nam može ponuditi kakvo takvo utočište. Teatar, je naime, mjesto koje nam dopušta i da zaboravimo i da se podsjetimo, mjesto susreta različitosti i dodira drugačijeg. To je mjesto otvoreno za dijalog i mijenjanja perspektiva gledanja. Nekoć je bio revolucionarni prostor za promijenu svijeta danas je sklonište za umjetnike i publiku željnu njegove reinterpretacije. Mladi se danas pokušavaju snaći u tranzicijskom kaosu kojeg živimo i koji još uvijek vjeruju u postojanje budućnosti. Upravo ti mladi očekuju od teatra da im ponudi drugačije perspektive.“ Dubravka Vrgoč je dodala da „treba vjerovati u Europu koja pripada mladima i Europu koja vjeruje u kazalište“. Naglasila je da ovim „projektom Europska kazališna konvencija nastoji promovirati suradnju između mladih kazališnih profesionalaca koji dolaze iz različitih kultura i govore različitim jezicima te ih ohrabriti u stvaranju zajedničkog kazališnog djela“.

Festival donosi šest predstava iz sedam zemalja i osam kazališta i to iz - Cipra, Mađarske, Norveške, Nizozemske, Francuske, Finske i Njemačke. Produkcije i koprodukcije kazališta nastale su u okviru projekta Europske kazališne konvencije „Mladi Europe 2: Multijezično stvaralaštvo i obrazovanje“, a podržala ga je Europska komisija. Cijeli projekt je započeo prije pet godina pod nazivom „Mladi Europe 1: Stvaralaštvo mladih i obrazovanje u kazalištu“ i potaknuo je suradnju mladih u njihovu kritičkom promišljanju o pitanjima migracije, nasilja, građanstva i identiteta. Drugi dio projekta od 2011, godine fokusirao se na multijezičnost i različitosti kao ključnih obilježja današnje Europe.

Europski festival mladih, jedan je od najznačajnijih projekata Europske kazališne konvencije, koja upravo 2013. obilježava 25 godina postojanja, jer se obraća osjetljivoj ciljanoj publici. Cilj je projekta poticati razvoj europskog dramskog repertoara za mlađu publiku, razmjena najuspješnijih europskih kazališnih praksi, otvaranje mogućnosti međunarodnog rada i djelovanja mladim umjetnicima te postavljanje temelja za suradnju između kazališta i škola. Jer kazalište, kao ogledalo našega svijeta, nedvojben je jamac za budućnost mladih, onih koji zamišljaju bolje sutra Europe danas.

VLM

Foto: PIXSELL