Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom': Zakon o doplatku generator je diskriminacije osoba s invaliditetom

"Vlada RH odbila je naš prijedlog da se navedeni zakon dopuni i izmjeni, uz obrazloženje ministrice Milanke Opačić da se time šire prava osoba s invaliditetom", navodi se u priopćenju Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'


 

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' već duže vrijeme upozorava na diskriminatornu odredbu članka 12. Zakona o doplatku za djecu u kojoj dijeli osobe s invaliditetom starije od 27 godina na one koji su počeli primati dječji doplatak prije 1. siječnja 2002. godine i one koji su počeli primati dječiji doplatak nakon tog datuma, iako se radi o osobama sličnog zdravstvenog stanja.

Dakle, jasno je da se radi o diskriminaciji jer osobe istog zdravstvenog stanja nemaju ista prava. Kako bi zaustavili diskriminaciju iz Građanske inicijative, preko Mladena Novaka, u proceduru je upućen prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona s kojim bi se izjednačilo pravo na dječji doplatak za sve korisnike preko 27 godina starosti.

Na naše čuđenje, Vlada RH na sjednici održanoj 9. travnja ove godine predložila je Saboru da odbije prihvatiti navedeni prijedlog, uz objašnjenje ministrice Milanke Opačić u kojem kaže da se time "šire prava osoba s invaliditetom“, a resorno ministarstvo i Vlada navodno nema mogućnost financiranja istoga iz proračunskih rezervi jer su one namijenjene za određene izvanredne događaje, poput prirodnih katastrofa.

Na tvrdnje ministrice Opačić dužni smo reagirati jer se navedenim prijedlogom ne traže nikakva proširenje prava nego izjednačavanje u pravima, odnosno prestanak DISKRIMINACIJE. Tvrdnju o nemogućnosti financiranja apsurdno je uopće komentirati s obzirom na činjenicu da smo svi dugogodišnji svjedoci rasipanja novca poreznih obveznika, netransparentnih trošenja milijuna i uređenja soba vrijednih stotine tisuća kuna. No, kako bismo olakšali ministrici Opačić, podsjetit ćemo ju na podatke koje je nedavno iznijela državna revizija i koja navodi kako Ministarstvo socijalne politike i mladih za prošlu godinu ima višak novca od oko 30 milijuna kuna. Vjerujemo da je to više no dovoljno za prestanak DISKRIMINACIJE.

Zbog sveg navedenog zahtijevamo od Vlade RH da poštuje Ustav, Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom i Zakon o diskriminaciji, a koji redom ističu pravo na jednakost i poštovanje ljudskih prava te HITNO uputi apel Saboru da se navedeni Zakon izmjeni i da se jednako tako žurno iznađu sredstva za poštovanje istoga.

Ukoliko Vlada RH dozvoli ovakav nastavak diskriminacije bit ćemo slobodni koristiti naša legalna i legitimna prava te izraziti naše potpuno neslaganje.

S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti