URIHO: Projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom financiran sredstvima EU

Cilj ovog IPA projekta, koji će trajati sljedećih godinu dana, povećati je zapošljivost osoba s invaliditetom i podržati njihovu integraciju na tržište rada kroz razvoj i provedbu po mjeri izrađenih programa osposobljavanja na radnom mjestu


 

Najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, ustanova URIHO, 14. travnja ove godine započinje provedbu novog URIHO-vog projekta financiranog iz sredstava Europske Unije pod nazivom "Program osposobljavanja na radnom mjestu za dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom – pilot projekt za pomoćne kuhare“. Tim povodom danas se u URIHO-voj galeriji Sunce održala tzv. Kick off meeting na koji su pozvani mnogobrojni gosti.

Projekt je vrijedan 130.407,13 eura, a EU darovnica iznosi 123.234,74 u toj valuti. Cilj ovog projekta, koji će trajati sljedećih godinu dana, povećati je zapošljivost osoba s invaliditetom i podržati njihovu integraciju na tržište rada kroz razvoj i provedbu po mjeri izrađenih programa osposobljavanja na radnom mjestu.

URIHO je nositelj ovog projekta, partner je Pučko otvoreno učilište Zagreb, dok su suradnici na projektu Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zagreb i EASPD – Europska udruga pružatelja usluga za osobe s invaliditetom.

Projekt predstavlja proširenje kapaciteta i zanimanja URIHO-vog Radnog centra, kao jedne od URIHO-vih usluga profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom. Ciljnu skupinu projekta čine: dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom – pomoćni kuhari, novozaposleni instruktori te poslodavci. Projektne aktivnosti trebale bi doprinijeti razvoju i pružanju programa za osposobljavanje na radnom mjestu kroz stjecanje dodatnih vještina i kompetencija putem simulacije stvarnog radnog okruženja radi povećavanja njihove konkurentnosti na tržištu rada. Zapošljivost korisnika će se poboljšati putem stjecanja dodatnih znanja, vještina i kompetencija. Svi korisnici će proći proces profesionalne rehabilitacije nakon koje će biti uključeni na praktični rad / radnu probu kod poslodavaca na otvorenom tržištu rada. Tijekom radne prakse poslodavci će se moći uvjeriti i procijeniti stručne kompetencije korisnika te između njih odabrati potencijalne zaposlenike. Istovremeno, korisnici će primijeniti prethodno stečena znanja i vještine te steći iskustvo rada u stvarnom radnom okruženju. 

Vjerujemo da će i ovaj projekt, kao i prethodni projekti naše ustanove, postići održivost te da ćemo u skoroj budućnosti biti korak bliže ostvarenju nekih novih dugoročnih URIHO-vih ciljeva.

Izvor: uriho.hr

Foto: Stjepan Hojsak