Hiron: Koncert za udrugu koja podiže kvalitetu života osoba s invaliditetom

"Udruga trenutačno okuplja dvadesetak djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se bave terapijskim jahanjem, a njih četvero je kategorizirano za dresurno jahanje kao paraolimpijski sport", kaže uz ostalo Tena Matić

 

Udruga za rekreaciju, rehabilitaciju i edukaciju osoba s invaliditetom uz pomoć konja, HIRON – Velika Gorica poziva vas na humanitarni koncert 30. travnja u 19.30 sati u sportskoj dvorani Srednjih škola Velike Gorice.

Udruga Hiron osnovana je 2009. godine te u samo dvije godine postojanja stvorila većinu materijalnih uvjeta za kvalitetan rad i razvoj. Nažalost nije uspjela doći do vlastitoga prostora za rad, odnosno zemljišta na kojemu bi izgradila jahalište, staju za konje, prikladan prostor za osobe s invaliditetom sa sanitarnim čvorom i ostalim neophodnim sadržajima. Zbog kroničnog nedostatka sredstava, koja su se većinom trošila za podmirenje troškova najma jahališta i staje, Udruga je u rujnu 2011. godine bila primorana zamrznuti svoje aktivnosti. Kako su postojale realne mogućnosti da se sva nabavljena oprema jednostavno podijeli drugim srodnim udrugama, a da se rad udruge Hiron ugasi, grupa entuzijasta pokrenula je u ožujku 2013. godine aktivnosti da se rad Udruge ponovno pokrene. Izabrano je novo rukovodstvo na čelu s Tenom Matić.

"Nabavljen je novi terapijski konj, iznajmljen je novi prostor za privremeni rad, a naša udruga se učlanila u Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom te Sportske saveze osoba s invaliditetom Velike Gorice i Zagrebačke županije", kaže Tena Matić.

"Udruga trenutačno okuplja dvadesetak djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se bave terapijskim jahanjem, a njih četvero je kategorizirano za dresurno jahanje kao paraolimpijski sport. Zasigurno bi ih se više uključilo kada bismo u potpunosti riješili prostor i trenažno jahalište, na kojem vremenske nepogode ne bi predstavljale nesavladive prepreke da tijekom cijele godine uz pomoć konja provodimo svoje aktivnosti. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u Velikoj Gorici registrirano je više od šest tisuća osoba s različitim oblicima invaliditeta. Dakle, gradu koji je po veličini šesti u Republici Hrvatskoj zasigurno je potreban rad udruge poput Hirona, koja bi svojim aktivnostima poboljšala kvalitetu njihova života i integraciju u širu društvenu zajednicu. U cilju konačnog rješenja ovoga problema, Grad Velika Gorica dao je Udruzi Hiron zemljište na korištenje. Obzirom da se radi o velikim financijskim sredstvima za njegovo privođenje punoj svrsi, a koja Udruga nema na raspolaganju, prisiljeni smo se okrenuti pomoći široj društvenoj zajednici i organizirati humanitarni koncert za prikupljanje tako neophodnih sredstava. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže te pomognu da članovi udruge Hiron ostvare svoje snove i ispričaju još jednu lijepu priču o prijateljstvu osoba s invaliditetom i konja te o dobrobiti koje im ono donosi", zaključila je Tena Matić.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti