Centar Šubićevac: Pristup otvorenom tržištu rada za učenike s teškoćama u razvoju

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac je škola-domaćin XIV. Državne smotre radova učenika s teškoćama u razvoju koji se obrazuju za strukovna zanimanja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja će se održati 16. i 17. travnja.

 Ravnateljica Centra Šubićevac Branka Bego u društvu predsjednika uprave PBZCarda Mislava Blažića

Dolazak su potvrdila 72 sudionika iz 22 srednje strukovne škole koje obrazuju učenike s teškoćama u razvoju, a smotru će otvoriti pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak.

Ciljevi smotre su promicati učenička znanja, vještine, odgovornosti i samostalnosti da kvalificirano obavljaju strukovna zanimanja za koja se obrazuju. Promicati primjere dobre prakse strukovnog obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada. Informirati javnost o profesionalnim i socijalnim kompetencijama osoba s invaliditetom.

Prvi dan Smotre, u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' ,održat će se okrugli stol "Poboljšanje pristupa otvorenom tržištu rada učenicima s intelektualnim teškoćama", na kojemu će sudjelovati predavači različitih profila kako bi se o ovoj aktualnoj temi progovorilo iz različitih perspektiva. Izlaganja će održati ravnateljica Centra Šubićevac Branka Bego, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, viša savjetnica za stručne suradnike defektologe iz Agencije za odgoj i obrazovanje Luči Lončar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Šibenik Davorka Grbac-Plavčić, savjetnica za osobe s invaliditetom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Magda Slavica te kao predstavnica poslodavaca Josipa Pancirov iz Ncp-Remontnog brodogradilišta Šibenik.

"Središnji dio Smotre održat će se 17. travnja s početkom u 9.30 u samom gradskom središtu – u Perivoju Roberta Visianija gdje će učenici izložiti svoje radove. Za izložbu na otvorenome u samome središtu grada, umjesto u prostoru Centra Šubićevac, odlučili smo se iz više razloga. Ponajprije kako bismo javnosti pokazali da učenici s teškoćama u razvoju mogu kvalificirano obavljati strukovna zanimanja za koja se obrazuju i da bismo informirali javnost o profesionalnim i socijalnim vještinama osoba s invaliditetom te tako potaknuli njihovo zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Želja nam je, također, i promidžba ljepota i znamenitosti našega grada među učenicima i mentorima koji nam dolaze iz 14 hrvatskih gradova: Siska, Vinkovaca, Varaždina, Daruvara, Rijeke, Bjelovara, Zagreba, Splita, Ivanić Grada, Koprivnice, Nove Gradiške, Velike Gorice, Križevaca i Slavonskog Broda", stoji u priopćenju Centra Šubićevac.

Program svečanog otvaranja Smotre vodit će šibenski glumac Jakov Bilić, a nastupit će združeni zbor Osnovne škole Brodarica i Osnovne škole Tin Ujević s voditeljicom profesoricom Elianom Trutin Šupe, klapa Adriaticum te učenici srednje strukovne škole Centra Šubićevac. Pozvali smo državne i lokalne predstavnike, poslodavce, udruge, kao i sve osnovne i srednje škole Šibensko-kninske županije da dođu pogledati učeničke radove i tako podrže uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u društvo. Moramo, nadalje, istaknuti da će u organizaciji Smotre volontirati zaposlenici tvrtke DM koji će pomagati sudionicima u svim aktivnostima.

"Smotru ćemo završiti upoznavanjem sudionika s kulturnim znamenitostima i prirodnim ljepotama našega grada i županije – dio sudionika odlučio se za razgledavanje grada uz stručno vođenje, dok će ostali posjetiti Skradinski buk u NP Krka.

Očekujemo predivno druženje i zabavu u najljepšem gradskom parku i stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže 17. travnja u 9.30 u Perivoju Roberta Visianija", navodi se u priopćenju organizatora Smotre.

Božica Ravlić

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Povezane vijesti