Gradonačelnik Bandić: Kontrolirajte krvni tlak. Moj je bio visok, nisam reagirao, pa sam doživio moždani udar

"Bio sam na poslu kada sam doživio moždani udar i zato poručujem svima da reagiraju na vrijeme i ne ignoriraju ako se loše osjećaju", rekao je prvi čovjek Zagreba tijekom kampanje mjerenja krvnog tlaka u organizaciji Zaklade 'Hrvatska kuća srca'

 

Unatoč kišnoj suboti mnogobrojni su prolaznici zastali na zagrebačkom Cvjetnom trgu i odlučili odvojiti pet minuta za svoje zdravlje. Naime, Zaklada 'Hrvatska kuća srca', pokrenula je javno-zdravstvenu kampanju mjerenja krvnog tlaka 'Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do zdravlja', a sve kako bi se podigla svjesnost o povišenom krvnom tlaku i fibrilaciji atrija.
Građanima su tlak mjerile medicinske sestre iz Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara koje su im, osim rezultata mjerenja, dale i upute kako i koliko često mjeriti krvni tlak kako bi bili sigurni u vlastito zdravstveno stanje i pravodobno reagirali ukoliko se pojave nepravilnosti.

Građanima se krvni tlak mjerio pomoću Microlife Afib tlakomjera koji, osim preciznog određivanja arterijskoga tlaka, upozorava na postojanje fibrilacije atrija, pa stoga ima preporuku Hrvatskoga kardiološkog društva, Hrvatskoga društva za hipertenziju, Britanskoga i Europskoga društva za hipertenziju (BHS i EHS) te Britanskoga nacionalnog instituta za zdravstvo i kliničku izvrsnost (NICE).

U ime Zaklade 'Hrvatska kuća srca' dr. Ivana Portolan Pajić istaknula da je cilj kampanje ukazati na važnost pravodobnog otkrivanja i liječenja povišenog krvnog tlaka i fibrilacije atrija.

“Jako smo sretni što je naša kampanja uspješno započela, što su građani pozitivno reagirali i odlučili izmjeriti krvni tlak. Naime, neliječena hipertenzija višestruko povećava mogućnost nastanka fibrilacije atrija, aritmije od koje boluje oko 1 posto populacije te koja, ako se primjereno ne liječi, može prouzročiti brojne komplikacije. I hipertenzija i fibrilacija atrija mogu dovesti do moždanog udara, jednog od najčešćih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj. Redovito mjerenje krvnoga tlaka, u vremenskim razmacima ovisnima o dobi i rizičnom profilu pojedinca, jedini je način da se hipertenzija pravodobno otkrije i počne liječiti. Tlakomjeri s dodatnom funkcijom otkrivanja fibrilacije atrija mogu, pak, bitno pridonijeti otkrivanju i pravilnom liječenju ove aritmije, koja je nerijetko uzročno povezana upravo s arterijskom hipertenzijom", kazala je dr. Ivana Portolan Pajić. 

U ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), javnozdravstvenu kampanju je došao podržati zamjenik ravnateljice Zavoda, doc. dr. sc. Ranko Stevanović, koji je upozorio na velik broj oboljelih u Hrvatskoj.

“Prema rezultatima studije ‘Epidemiologija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj (EH-UH)’, ukupna prevalencija AH u Hrvatskoj je 37,5 posto ili više od 1,5 milijuna osoba. Prema podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, od hipertenzije se u nas godišnje liječi samo polovica njih, ili oko 750.000 osoba, dok godišnje oko 25.000 osoba doživi moždani udar. Fibrilacija atrija je, pak, najčešća aritmija u općoj populaciji te se pretpostavlja kako danas u Hrvatskoj oko 40.000 osoba boluje od povremene ili trajne fibrilacije atrija", rekao je doc. dr. sc. Ranko Stevanović.

Mr. sc. Borka Pezo Nikolić, kardiologinja KBC-a Zagreb, dodatno je upozorila: “Simptomi fibrilacije atrija uglavnom su osjećaj nepravilnog rada srca, pojačano zamaranje i zapuhivanje u naporu te niz ostalih nespecifičnih manifestacija, ali fibrilacija atrija može nerijetko postojati i bez simptoma. Neovisno o tome, ona može uzrokovati niz komplikacija, od kojih je najopasniji tzv. ishemijski moždani udar. Jedan od četiri ishemijska moždana udara uzročno je povezan upravo s fibrilacijom atrija. Suvremena medicina raspolaže učinkovitim metodama i lijekovima za liječenje arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija, čime se, pod uvjetom da se ove bolesti pravodobno otkriju, mogu spriječiti i njihove komplikacije."

Potporu kampanji dalo je i Ministarstvo zdravlja RH, a u ime ministarstva na Cvjetnom trgu je prisustvovala pomoćnica ministra, Dijana Cimera, dr. med. koja je izjavila: “Kardiovaskularne bolesti zauzimaju visoko mjesto po pobolu i smrtnosti u Republici Hrvatskoj, a pri tome je arterijska hipertenzija jedan od najvažnijih uzroka prijevremenog umiranja koji se može spriječiti i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema današnjice. Hipertenzija je, također, najčešći faktor rizika za razvoj fibrilacije atrija, najčešće aritmije današnjice, koja se može javiti u svakoj životnoj dobi i koja uvećava rizik za nastanak moždanog udara. Vjerujemo da će kampanja pridonijeti kako osvješćivanju važnosti brige o zdravlju, tako i osvješćivanju važnosti ranog otkrivanja hipertenzije, usvajanja pravilnih životnih navika te redovitog uzimanja terapije u cilju postizanja veće kvalitete i dužine života te bolje regulacije krvnog tlaka.”

I gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, došao je na Cvjetni trg poduprijeti kampanju. Kao netko tko je imao moždani udar poručio je svim građanima da pravodobno reagiraju i kontroliraju krvni tlak.

“Kontrolirajte krvni tlak. Ja sam imao visoki krvni tlak i nisam reagirao. Bio sam na poslu kada sam doživio moždani udar i zato poručujem svima da reagiraju na vrijeme i ne ignoriraju ako se loše osjećaju. Moj oporavak je bio brz, već sam ubrzo nakon moždanog u toplicama, gdje sam bio na oporavku, liječnike uspio pobijediti u košarci. Danas imam ovako visok tlak jer sam popio četiri kave, ali brinem ja o zdravlju, što se nadam da će činiti i svi naši građani”, rekao je gradonačelnik Bandić nakon mjerenja na Cvjetnom trgu.

Krvni tlak su na subotnjoj zagrebačkoj špici provjerili i poznati hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc te svjetski prvak u ronjenju na dah Goran Čolak.

Javnozdravstvena kampanja s ciljem pravodobnoga otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija, osim u Zagrebu, provodit će se u Osijeku, Splitu i Rijeci, a rezultati mjerenja bit će združeni, obrađeni i prikazani na završnoj konferenciji za medije koncem rujna, prigodom Svjetskoga dana srca.

Piše: Sanija Hasanić

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti