Borba protiv raka: Krvni test koji će iz temelja promijeniti liječenje karcinoma

Znanstvenici se nadaju da će jednim vađenjem krvi, što je zahvat puno jednostavniji od tradicionalne biopsije ili CT snimanja, omogućiti onkolozima da brzo otkriju djeluje li liječenje

 

Američki znanstvenici testiraju novi obećavajući krvni test u borbi protiv raka odnosno novu metodu tzv. tekuće biopsije kojom se uz pomoć vrlo osjetljive moderne tehnologije mogu otkriti minijaturni djelići tumorskog DNK u krvi pacijenta, piše New York Times.

Znanstvenici se nadaju da će jednim vađenjem krvi, što je zahvat puno jednostavniji od tradicionalne biopsije ili CT snimanja, omogućiti onkolozima da brzo otkriju djeluje li liječenje ili, ukoliko se potvrdi da djeluje, da nastave pratiti uspjeh liječenja i interveniraju u slučajevima kada rak razvije otpornost na liječenje.

To bi omogućilo da se puno brže odustane od neuspješnih metoda liječenja, promijeni terapija i time poštedi bolesnike teških nuspojava i omogući liječnicima da isprobaju alternativne metode liječenja.

"To bi zauvijek promijenilo ne samo način na koji pratimo odgovor bolesnika na liječenje nego i pojavu rezistencije na liječenje a možda bi se jednom moglo koristiti i za vrlo ranu dijagnostiku", kaže Jose Baselga iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Znanstvenici upozoravaju da je potrebno detaljnije ispitivanje točnosti i pouzdanosti testa. Do sada su provođena samo ograničena istraživanja na određenim vrstama tumora, među kojima su rak pluća i crijeva te tumori poput leukemije, limfoma ili mijeloma.

Prvi rezultati su ohrabrujući.

Prema rezultatima istraživanja američkog Nacionalnog instituta za rak objavljenog ovog mjeseca u časopisu Lancet Oncology koje je obuhvatilo 126 pacijenata s najčešćim oblikom limfoma test je prosječno tri mjeseca prije CT-a predvidio povratak bolesti.

Test je također prepoznao pacijente koji su bili rezistentni na terapiju.

U nekim slučajevima test je već nekoliko dana nakon početka liječenja pokazao da u krvi više nema tumorskog DNK.

Ideja je izrasla iz saznanja da sve rastuće stanice uključujući tumorske odbacuju u krvotok male djeliće svoga DNK, a moderna izrazito osjetljiva tehnologija omogućila je njihovo otkrivanje prije nego što se metaboliziraju, obično nekoliko sati nakon što uđu u krvotok.

Takav test spriječio bi invazivne postupke primjerice u slučajevima kada se na kontrolnim snimkama vidi da se tumor smanjio ali još uvijek ima znakova preostalog tkiva. Tek se operativnim zahvatom utvrdi da tumora zapravo nema a da se na snimkama vidjelo ožiljno tkivo.

"Ne mogu svaki tjedan raditi biopsiju jetara kako bih vidio kako se stvari razvijaju", kaže Baselga. "No, mogu svaki tjedan testirati krv".

Hina

 

Povezane vijesti