Dobra vijest: HZZO najavio da će osobe s invaliditetom imati veći izbor ortopedskih pomagala

U Popis pomagala uvrštena su, primjerice, invalidska kolica s posebnom prilagodbom, rezervni dijelovi za invalidska kolica, maska za uređaj za potpomognuto disanje

 

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstilo je u srijedu 89 novih oblika lijekova na liste lijekova HZZO-a, a riječ je o novim lijekovima, kliničkim i generičkim paralelama te dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi, priopćeno je iz HZZO-a.

Na Osnovnu listu stavljeno je 11 novih lijekova. Riječ je o lijekovima za bolesnike s akutnim infarktom miokarda kojima je učinjena hitna implantacija stenta, lijekovima za sindrom prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, za liječenje HIV-infekcija, karcinoma pluća, multiple skleroze i teške alergijske astme. Uz to je uvršteno 48 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Proširena je i indikacija za lijek golimumab, i to za liječenje ulceroznog kolitisa uz lijek infliksimab, koji se može primjenjivati i za liječenje psorijaze.

Na Dopunsku listu stavljeno je 8 novih lijekova, među kojima lijekovi za arterijsku hipertenziju, genitalne bradavice, epilepsiju i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, te 10 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na Popis posebno skupih lijekova stavljeni su novi lijekovi za karcinom pluća, više lijekova za relapsno-remitentnu multiple sklerozu, te pet novih oblika već postojećih lijekova na popisu.

Osiguranici HZZO-a imat će i veći izbor pojedinih ortopedskih pomagala. U Popis pomagala uvrštena su nova istovrsna pomagala kao npr. invalidska kolica s posebnom prilagodbom, rezervni dijelovi za invalidska kolica, maska za uređaj za potpomognuto disanje (CPAP) i potrošni materijal za inzulinske pumpe, koja su povoljnija za oko 10 posto od važeće cijene.

Iz HZZO-a poručuju da je pojednostavljeno ostvarivanje prava na pojedina pomagala kao što su inhalator za kućnu uporabu, toaletna kolica i stolac s posudom, utezi i elastični trbušni pojasevi te privremena dojka, za što više nije potrebna ovjera u HZZO-u, već je dovoljno dobiti potvrdu o pomagalima od izabranog liječnika.

Hina

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Povezane vijesti