Kromoterapija: Liječenje bojama svih vrsta bolesti

Holistička metoda liječenja koristi frekvencije koje stvaraju različite boje kako bi vratila tijelo u ravnotežu. Upotrebom različitih naprava, uključujući filtere i lampe, obojena svjetlost može se projicirati na različite dijelove tijela, ali svjetlost treba koristiti u liječenju samo pod vodstvom iskusnog terapeuta

Prostim okom čovjek može raspoznati oko 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku i sinergiju prostora. Boje su dio našeg života, njima izražavamo svoju osobnosti, emocije te  vizualno komuniciramo. Terapija bojama ili kromoterapija, holistička metoda liječenja koristi frekvencije koje stvaraju različite boje kako bi vratila tijelo u ravnotežu. Upotrebom različitih naprava, uključujući filtere i lampe, obojena svjetlost može se projicirati na različite dijelove tijela, ali svjetlost treba koristiti u liječenju samo pod vodstvom iskusnog terapeuta.

Raspoloženje u bojama

Kromoterapija se može koristiti za liječenje fizičkih, mentalnih, emocionalnih ili duhovnih problema te za opuštanje. Boje su snažan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, tako se u medicini sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena, hormonalnih smetnji. Znanstvenici tvrde da mozak shvaća boje, kao želudac hranu, te kao što tijelo traži neku vrstu hrane, tako i mozak zahtjeva određenu boju.

Crvena boja – boja topline, pomaže u opuštanju, predstavlja vitalnost, kreativnost, energiju i moć. Povećava tonus mišića, diže krvni tlak, ubrzava krvotok, lučenje adrenalina, djelovanje jetre i izaziva dublje disanje. Dobra je za liječenje anemije i drugih krvnih bolesti, ali previše crvene boje može izazvati glavobolju i nije prikladna za nagle, osjećajno nestabilne i osobe sa srčanim problemima. Može pomoći da se osjećate vedrije, pomaže depresivnim osobama, pobuđuje strast, ali može dovesti i do ljutnje te destruktivnog ponašanja.
Plava boja – boja istine, spokoja i simbol vjernosti. Pomaže ljudima koje prati strah te smiruje napetost i uzbuđenost. Plava boja smanjuje temperaturu, pomaže kod upala grla, kože i zubnog mesa, može se koristiti kod ublažavanja boli tijekom izbijanja zubi kod dojenčadi. Preporučuje se osobama koje  su proživjele traumu ili živčani slom. Previše plave boje može uzrokovati pasivnost, tugu i potištenost. Plava je boja svih nebeskih božanstva i predstavlja udaljenost, božanstvo i duhovnost.

Zelena - simbol nade i iskrenosti

Zelena boja – boja harmonije i ravnoteže, simbolizira nadu, obnovu, mir, nježnost i iskrenost. To je najharmoničnija boja u spektru svih boja. Ljubitelji zelene boje najviše cijene intelekt i svoje sposobnosti, praktični su, iskreni, društveni i boravak u zelenom okruženju pruža im osjećaj osobne sigurnosti i samopoštovanja. U fizičkom smislu zelena boja je dobra za srčane tegobe, smanjuje i stabilizira krvni tlak te pomaže osobama koje pate od klaustofobije jer je simbol prostranstva i harmonije. Previše zelene može izazvati pasivnost.
Narandžasta boja – boja akcije, entuzijazma i energije. Boja koja je odličan stimulans za mozak, najbolji protuotrov za depresiju, umor i usamljenost. Narandžasta boja je dobra za žučni kamenac, astmu, probavne tegobe, artritis, ublažavanje sinusnih upala, menstrualne grčeve te blagotvorno utiče na žene u menopauzi jer može regulirati razinu hormona. Ova boja koristi se u liječenju anoreksije (potiče apetit), stoga je pretile osobe trebaju izbjegavati. Previše narandžaste može dovesti do nemira.
Žuta boja – boja sunca, poticajna za živčani sustav i um, korisna za nedostatak samopouzdanja i optimizma, poboljšava koncentraciju. Ova vesela i topla boja simbol je sreće i uspjeha, nagovještava komunikativnost, prosvjećenost i duhovnost. Olakšava probavne tegobe i pomaže kod liječenja kožnih bolesti, dobra je za dijabetes jer može regulirati razinu šećera u krvi.

Terapija dobra i za životinje

Tamno plava ili indigo boja – boja tajanstvenosti i dubine, daje energiju epifizi, potiče rad donjeg mozga, središnjeg živčanog sustava i sustava žlijezda  s unutarnjim izlučivanjem (posebno hormona serotonina i melatonina). Indigo stimulira intelekt, daje osjećaj hrabrosti, autoriteta i smirenosti. Na fizičkoj razini indigo čisti krv, liječi bolesti uha, nosa i očiju. Odlična je za probleme sa sinusima, venama, kožnim bolestima i bolestima živčanog sustava. Potiče hormonsku aktivnost u čitavom tijelu, nesvjesne procese, maštu, intuiciju te psihičke sposobnosti.

Ljubičasta boja – boja koja spaja energiju crvene i stabilnost plave. Simbolizira moć, ambiciju, bogatstvo, ekstravaganciju, povezana je sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom. Jača intuiciju, potiče empatiju i djeluje umirujuće. Odlična je za bolesti vlasišta, išijas, tumore, reumatizam, grčeve te epilepsiju. Pomaže pri liječenju uznemirenosti i kod mršavljenja jer ubija apetit. Ovo je rijetka boja u prirodi. Prema anketama, oko 75 posto djece radije bira ljubičastu nego bilo koju drugu boju.
Ne boje
Bijela – daje svijetlost i predstavlja energiju iz koje proizlaze sve boje. Potiče pozitivne stavove, služi za pročišćenje tijela i uma, posebno u kriznim situacijama ili u stanju šoka. Previše bijele može izazvati osjećaj indiferentnosti.
Crna – je negacija energije, ne-boja. U smislu duha crna je nepostojeća boja.
Siva – snižava energetski ton i slabi sposobnost mentalne reakcije. Prilično je neprikladna zbog svog pretežno negativnog djelovanja, ali može pomoći egzaltiranim osobama.
Kromoterapija može se primijeniti podjednako kod odraslih, djece, beba i životinja, najbolje zajedno s drugim metodama očuvanja zdravlja (pravilna prehrana, adekvatan odmor, opuštanje i vježbe).

B. Ravlić