WHO upozorava na porast pretilosti u Europi

Pretilost je kronična bolest koja nastaje prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Svako povećanje 10 posto više od idealne težine smatra se gojaznošću

Epidemija ove bolesti u porastu je, te se ubraja u vodeće bolesti suvremene civilizacije. Ova bolest djeluje na mnoge organe i organske sustave, a povećava rizik oboljenja kardiovaskularnog sustava. Smanjuje i kvalitetu života.

Iz to je razloga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila upozorenje za europske zemlje na predstojeću veliku zdravstvenu krizu povezanu s povećanjem broja pretilih osoba.

Prema procjenama stručnjaka, do 2030. godine će u mnogim europskim zemljama znatno više od polovice odraslih osoba imati izražen višak kilograma.

Tako stručnjaci iz WHO predviđaju da će 89 posto muškaraca u Irskoj i 77 posto muškaraca u Grčkoj imati preveliku tjelesnu masu.

Ostale zemlje u kojima se očekuje veliko povećanje broja pretilih osoba uključuju Španjolsku, Švedsku, Austriju i Češku.

Vrlo malo europskih zemalja ima trendove smanjenja broja pretilih osoba, upozorava WHO.

Organizacija poziva vlade na poduzimanje mjera poput ograničavanja reklamiranja nezdrave hrane te povećavanja dostupnosti zdravih namirnica.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u našoj državi živi skoro dva milijuna pretilih ljudi, a razmnožavanje istih u naglom je porastu iz godine u godinu.

Piše: M. Damjanović