Intervju, Antonia Bekavac: Kao osobi s invaliditetom projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' dao mi je priliku na tržištu rada

"Obavljanje prakse u renominaranoj i uspješnoj kompaniji kao što je PBZ Croatia Osiguranje zaista mi je mnogo značilo. Pomoglo mi je da steknem samopouzdanje i da se osjećam kao ravnopravna mlada članica hrvatskog društva", kaže uz ostalo studentica socijalnog rada

 

Kroz projekt 'Iskustvo zlata vrijedi“'Poslovni dnevnik je odlučio proširiti svijest u poslovnoj zajednici i šire te problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Isto tako, u suradnji s partnerima-poslodavcima, cilj je studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, omogućiti radnu praksu s eventualnom mogućnošću zapošljavanja.

Prijave za projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' traju do 1. lipnja, bez ograničenja u broju prijavljenih osoba i poslodavaca. Da projekt ove godine može biti uspješniji jamči i novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji je na snazi od početka ove godine i koji je, prema statistikama, već izazvao pozitivne promjene. Zakon je uveo obvezu zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom na svakih 25 zaposlenika, a ako poslodavci to nisu u mogućnosti, trebaju uplaćivati naknadu u poseban fond za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom. Usto imaju i mogućnost stipendiranja studenata.

Svi zainteresirani na projekt se mogu prijaviti preko poveznice poslovni.hr/sponzorirani/prijavi-se-na-natjecaj-294344.
Detaljnije informacije o projektu 'Iskustvo zlata vrijedi' dostupne su na stranici poslovni.hr/sponzorirani/iskustvo-zlata-vrijedi-2015-294339.

Antonia Bekavac, studentica treće godine socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, iznijela je vlastito iskustvo sudionice prošlogodišnjeg projekta.

Što je za Vas značila mogućnost obavljanja prakse i konkretno radno iskustvo koje ste stekli?

- Obavljanje prakse u renominaranoj i uspješnoj kompaniji kao što je PBZ Croatia Osiguranje zaista mi je mnogo značilo. Pomoglo mi je da steknem samopouzdanje i da se osjećam kao ravnopravna mlada članica hrvatskog društva. Smatram da će mi iskustvo koje sam stekla, zahvaljujući praksi koja mi je omogućena putem projekta 'Iskustvo zlata vrijedi', mnogo pomoći u mom profesionalnom razvoju. Zahvaljujući prošlogodišnjoj praksi prvi puta sam imala priliku vidjeti kako stvari funkcioniraju u jednom uspješnom i produktivnom kolektivu. Kroz praksu sam imala prilike koristiti i unaprijediti neka od znanja koja sam do sada stekla na studiju, primjerice primjenu zakonske regulative u praksi. Vjerujem kako će iskustvo i preporuka koju sam dobila po završetku prakse znatno poboljšati moj životopis te da će mi mnogo pomoći kada ću nakon završetka studija tražiti stalni posao.

Kažete da su vas članovi tima prihvatili te uvijek bili spremni pomoći, dijeleći s vama vlastito znanje i iskustvo. Osjećajući se ravnopravnim sudionikom radnog tima jeste li uočili poteškoće na kojima bi trebalo poraditi?

- Osjećala sam se kao mlada pripadnica kolektiva koja mora, želi i može još mnogo toga naučiti kroz svoj rad u kompaniji. Velik dio osoba s invaliditetom svakodnevno se u svom životu susreće s predrasudama. Vjerujem da bi se smanjile predrasude koje prema osobama s invaliditetom postoje u našem društvu kada bi se pružile mogućnosti za zaposlenje takvim osobama te kada bi se uključile u društvene tokove i upoznale nove ljude, Smatram da osobe s invaliditetom u našem društvu nisu dovoljno informirane o svojim pravima i mogućnostima. Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' i njegova medijska promocija jedan je od koraka prema pozitivnoj promjeni na tom području

Vaše mišljenje o novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom?

- Mislim da novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom uvelike povećava šanse da osobe s invaliditetom pronađu adekvatan posao koji će moći obavljati predano i profesionalno, bez obziira na invaliditet. Ovim zakonom se želi poboljšati položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada, no ja osobno mislim kako je zanemaren jedan bitan preduvjet koji je potreban kako bi zakon u potpunosti zaživio, a to je adekvatno obrazovanje osoba s invaliditetom. Naime, osobe s invaliditetom u Hrvatskoj često se upućuju u strukovne škole u kojima dobivaju neadekvatno i nekvalitetno obrazovanje jer se obrazuju za zanimanja koja su zapravo nepotrebna na današnjem tržištu rada, primjerice: administratori, pomoćni kuhari, pomoćni bravari ili telefonisti. Kakve su šanse da će današnjem modernom i perspektivnom poslodavcu trebati osoba sa srednjoškolskom diplomom? Po mom mišljenju gotovo nikakve. Smatram kako bi bilo puno primjerenije da se, primjerice, gluhe ili nagluhe osobe obrazuju za informatičke stručnjake ili za slične djelatnosti za koje postoji potražnja.

Što biste istaknuli kao posebno bitno za projekt 'Iskustvo zlata vrijedi'?

- Poznato je da je danas u Hrvatskoj ukupna stopa nezaposlenosti vrlo visoka, a osobe s invaliditetom jedna su od najteže zapošljivih skupina na tržištu rada.

Smatram da je projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' vrlo konkretan i hvale vrijedan projekt koji studentima s invaliditetom omogućava da steknu praktično iskustvo u nekima od najuspješnijih hrvatskih tvrtki. Iskustvo prakse vrlo je dragocjeno za studente s invaliditetom jer se na ovaj način imaju priliku profesionalno usavršavati, odnosno stjecati nova znanja i vještine. Mislim da ovaj projekt povećava šanse da mlade obrazovane osobe s invaliditetom postanu konkurentne na tržištu rada i da po završetku svog obrazovanja pronađu posao od kojeg će moći pristojno živjeti. Ovaj projekt vidim kao idealnu šansu da socijalno osviješteni poslodavci među osobama s invaliditetom pronađu odgovorne i obrazovane zaposlenike kakvi su im potrebni. Mladi s invaliditetom kroz ovaj projekt dobivaju dragocjeno iskustvo koje je prijeko potrebno svakoj osobi koja će se nakon završetka formalnog obrazovanja naći na tržištu rada.

Razgovarala: Božica Ravlić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Povezane vijesti