Zagreb čuva okoliš: Vozni park ZET-a bogatiji za 16 novih plinskih autobusa

Gradonačelnik Bandić kaže da Grad prati standard i tehničku opremljenost razvijenih europskih metropola te da je građanima na usluzi više od 70 posto niskopodnih autobusa

 

Vozni park zagrebačkog javnog prijevoznika ZET-a od ponedjeljka je bogatiji za 16 novih plinskih mini autobusa, opremljenih prema suvremenim tehnološkim standardima, koje je u ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši da će novi autobusi građane voziti po strmim ulicama Gornjega grada i podsljemena.

Vrijednost investicije je oko 16 milijuna kuna, od čega 40 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto Grad Zagreb.

"Ovime smo došli do brojke od 76 plinskih autobusa i korespondiramo sa zaštitom okoliša uz standarde koje nam je zadala Europska unija", naglasio je Bandić. Misli da će nova Uprava Zagrebačkog holdinga zajedno s voditeljicom ZET-a Ljubom Romčević-Žgela iznaći rješenja da do kraja ove godine nabave još 30-ak solo autobusa na plin. Rekao je da bi time zaokružili brojku od oko 100 takvih autobusa, kako bi se sugrađani vozili sigurno, a okoliš što manje uništavali.

Podsjetio je da je trenutno u voznom parku ZET-a 40 plinskih zglobnih autobusa, te 20 solo autobusa i 16 novih mini autobusa. ZET u dnevnom prometu ima 410 autobusa, a njih 60 posto mlađe je od sedam godina", rekao je Bandić.

Bandić kaže da Grad prati standard i tehničku opremljenost razvijenih europskih metropola te da je građanima na usluzi više od 70 posto niskopodnih autobusa, što je, kako je rekao, "standard koji smo si zadali i ponosni smo na to". Dodao je da su autobusi klimatizirani te opremljeni sigurnosnim kamerama te da sve to korespondira s najmodernijom suvremenom tehnologijom.

Bandić je rekao da je u Podsusedu punionica za autobuse na plin te da do kraja ove godine ili Grad napraviti novu punionicu u Dubravi ili će je napraviti Konzum s kojim su u pregovorima, a Grad će usluge kupovati.

Voditeljica ZET-a Ljuba Romčević-Žgela rekla je da je nabavna vrijednost jednog autobusa oko 800.000 kuna. Riječ je o financijskom leasingu na pet godina. Kazala je da će i novih 30 solo autobusa također biti okolišno prihvatljivi i nabavit će se u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Rekla je da bi se postupak nabave tih autobusa trebao pokrenuti tijekom ove godine, a ti bi se autobusi koristili na određenim linijama za Dubravu.

Hina

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Povezane vijesti