Sabor RH: Anka Slonjšak podnosi Posebno izvješće za osobe s invaliditetom

"Svi pokušaji da se problemu autizma pristupi cjelovito i na društveno odgovoran način svedeni su na sporadične pokušaje zbog čega smatramo da se u RH osobama s autizmom krše temeljna ljudska prava", navodi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

 

Saborski zastupnici danas će zasjedanje nastaviti raspravom o Posebnom izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom vezano za zaštitu prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra.

Nakon toga u 12 sati zastupnici će glasovati o do sada raspravljenim točkama dnevnog reda.

U Izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak navodi se kako se, prema svjetskim podacima o prevalenciji autizma, pretpostavlja da u Hrvatskoj živi od osam do 12 tisuća osoba s autizmom. Upozorava se i da unatoč intenzivnom radu i različitim aktivnostima koje je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poduzimao, do sada nisu učinjeni zadovoljavajući pomaci u smjeru uspostave sustavne skrbi za osobe s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra.

Slonjšak se u Izvješću, uz ostalo, zalaže da Sabor, u skladu s svojim ovlastima, osigura jedinstvenu metodologiju dijagnostike dostupne na cijelom teritoriju Hrvatske, da rana intervencija bude dostupna svakom djetetu s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra kao i njegovoj obitelji bez obzira na to gdje žive, sustav redovnog obrazovanja prilagodi potrebama djece s autizmom.

Pravobraniteljica upozorava da zbog izostanka odgovarajuće dijagnostike, nedostupnosti usluga rane intervencije i odgovarajućih odgojno obrazovnih programa dolazi do potpunog zapuštanja potreba odraslih što rezultira socijalnom isključenošću najvećeg broja ovih osoba u odrasloj dobi s prognozom privremenog ili trajnog zbrinjavanja u psihijatrijskim ustanovama.

"Svi pokušaji da se problemu autizma pristupi cjelovito i na društveno odgovoran način nažalost su svedeni na sporadične pokušaje da se problem otkloni, a ne riješi, zbog čega smatramo da se u RH osobama s autizmom krše temeljna ljudska prava", navodi Slonjšak u Izvješću.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti