Pomozimo djeci s invaliditetom: Što smo sve dogovorili na sastanku s premijerom Milanovićem

"Sastanak s premijerom Milanovićem, ministricom Milankom Opačić i njezinom zamjenicom Ivom Prpić protekao je u vrlo otvorenoj atmosferi, dogovorili smo bitne stvari za našu djecu i naše obitelji", kaže Siniša Bosanac iz Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'


 

"Dojmovi su pozitivni, jer ovo je u suštini bio politički razgovor. No, uspjeli smo premijera Milanovića upoznati s dosta problematike s kojom se susrećemo u životu te smo dogovorili da će izmjena Zakona o dječjem doplatku ići do jeseni", ocijenio je Siniša Bosanac rezultate sastanka Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' s prvim čovjekom Banskih dvora.

Na sastanku u uredu premijera Građansku su inicijativu zastupali Vesela Bakotić, Nadica Bjelčić, Ana Čudina, Dijana Smajo i Siniša Bosanac, a predsjednik Vlade RH na razgovor je pozvao i Milanku Opačić, ministricu socijalne politike i mladih te njezinu zamjenicu Ivu Prpić.

Na sastanku je dogovoreno da će Vlada do jeseni predložiti i u Sabor uputiti dopune i izmjene Zakona o doplatku kojima će se osigurati uvećani doplatak za djecu s težim invaliditetom i nakon 27. godine života. Dogovoreno je i sudjelovanje Građanske inicijative u pripremi prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku, a razmotren je i prijedlog uključivanja predstavnika Građanske inicijative u Povjerenstvo za osobe s invaliditetom.

"Zašto do jeseni?", nastavlja Bosanac. "Zato što je potrebno izmijeniti još neke stavke u Zakonu te će potom sve objedinjeno ići pred saborske zastupnike po hitnom postupku. Insistirati odmah i sada na izmjeni Zakona o dječjem doplatku u ovom trenutku bilo bi kontraproduktivno. Na sastanku smo iz ladice izvukli i Zakon o inkluzivnom dodatku te će predstavnici našeg radnog tima biti uključeni u radnu grupu za izradu ovog zakona. Pored toga, dogovoreno je da se pokuša naći način da predstavnik naše inicijative uđe u vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom što bi, vjerujem, bio korak naprijed prema rješavanju nagomilanih problema. U tom Povjerenstvu naime možemo otvarati sve teme koje tište našu djecu i naše obitelji - od rane intervencije do inkluzije. Stoga sam djelomično optimist i vjerujem da će se dogovoreno ispoštovati. Sastanak s premijerom Milanovićem, ministricom Opačić i njezinom zamjenicom Ivom Prpić protekao je u vrlo otvorenoj atmosferi", zaključio je Siniša Bosanac

In Portal

Foto: vlada.gov.hr

 

Povezane vijesti