Transformacija domova za rehabilitaciju vrijedna 3,5 milijuna dolara

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je s Institutom Otvoreno društvo ugovor o financiranju projekta "Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb"

Transformacija i deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva, kojim se žele poboljšati kvaliteta usluga i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama.

Ministrica Opačić poručila je kako se iz "Stančića" ne izlazi zbog "golf terena i ili bilo čega drugog o čemu su mediji pisali", "Stančić“ ostaje centar za rehabilitaciju i tamo će biti smješteni oni kojima je potrebna intenzivna dugotrajna skrb.

"S transformacijom domova doći će do onog što je nama važno, da će naši korisnici moći odlučivati o stvarima koji će im život učiniti kvalitetnijim. I to što će odjenuti, i što će i kada jesti, i da sami mogu skuhati i oprati. To je nova kvaliteta života i to je naš interes“ - rekla je ministrica Opačić naglašavajući da je omogućavanje života korisnika u stambenim zajednicama veliki pomak u sustavu socijalne skrbi i ispisivanje jedne nove stranice za osobe s mentalnim oštećenjima.  

Institut Otvoreno društvo osigurao je 3,5 milijuna dolara za dvogodišnji najam i režije 80 stanova i kuća, njihovu opremu, te najam i opremanje prostora tri dnevna centra tijekom jednogodišnjeg razdoblja. To pokriva i troškove programa organiziranog stanovanja 90 korisnika za koje je predviđen povratak u domicilnu sredinu.

Iz državnog je proračuna osigurano 146,7 milijuna kuna za svakodnevne potrebe korisnika te za troškove koje će resorno ministarstvo preuzeti nakon što Otvoreno društvo prestane s financiranjem projekta.

Zadovoljstvo što će sudjelovati u projektu izrazila je i direktorica Open Society Mental Health Initiative Judith Klein, a predsjednica Udruge za samozastupanje Senada Haličević iznijela je svoje iskustvo o životu u instituciji u kojoj joj, kako je kazala, nije bilo ni lako ni dobro.

"Nisam se predala, borila sam se i došla u inkluziju (stambenu zajednicu uz stručnu podršku) i tada mi se život značajno promijenio na bolje", ispričala je Haličević dodavši kako je nakon pet godina u inkluziji otišla prije godinu dana spremno u samostalan život.

Izvor: Ministarstvo socijalne politike i mladih

Foto: Marko Prpić/PIXSELL