Svaki sekund je bitan: Priča o snazi ljubavi nad podmuklim neprijateljem zvanim multipla skleroza

"Ovo je film o životu, izuzetnim ljudima koji su pokazali i dokazali da bolest nije kraj. Da je to samo jedna vrsta izazova s kojom se oni svakodnevno suočavaju i nalaze način da žive punim plućima", kaže Adnana Dunović

 

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo upriličilo je projekciju dokumentarnog filma 'Svaki sekund je bitan' i na taj način se priključilo globalnoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze (MS).

Urednica projekta Adnana Dunović kazala je da je taj dokumentarni film započeo kao školski projekt, ali se potom na realizaciji okupila grupa profesionalaca a kao rezultat nastao je ozbiljan uradak za koji svi njegovi akteri vjeruju da će zainteresirati javnost.

"Ovo je film o životu, izuzetnim ljudima koji su pokazali i dokazali da bolest nije kraj. Da je to samo jedna vrsta izazova s kojom se oni svakodnevno suočavaju i nalaze način da žive punim plućima", kazala je Dunović.

Film prati dirljive i tople ljudske priče Emmine Mirne Fejzović, Fate i Mahmuda Bahtijarevića i Amare Šabić-Langić i otkriva svijet smisla, ljubavi i pobjede nad opakim i podmuklim neprijateljem zvanim multipla skleroza.

Znanje i nove metode u pristupu liječenju u filmu su s gledateljima podijelili neurolozi Osman Sinanović i Enra Suljić, fizijatar Mirsad Muftić, psihologinja Jasna Bajraktarević i psihoterapeutkinja Mirela Badurina. Autorica je Isidora Jurišić, a redatelj Aleš Kurt.

Dokumentarni film premijerno je prikazan na FTV na Međunarodni dan žena, a u procesu je pripreme za prikazivanje na festivalima u BiH i inostranstvu.

Multipla skleroza (MS) progresivnaje i degenerativna bolest koja pogađa centralni živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i kralježničnu moždinu, a kvalitetnom suradnjom liječnika i oboljelih može se bitno poboljšati kvaliteta života pacijenata.

Stručnjaci upozoravaju da je važno na vrijeme uočiti simptome među kojima su slabljenje vida, kratkotrajna slabost u ekstremitetima, ali i slabije pamćenje i koncentracije te učestala depresija.

Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze obilježava se 26. svibnja. U okviru obilježavanja toga danaza 29. svibanja u Sarajevu je najavljena i manifestacija 'Zajedno smo jači'.

Izvor: Zenit

 

Povezane vijesti