Hrvatski savez slijepih: Projekt 'Okovi od zlata' za prevenciju nasilja nad djecom s oštećenjem vida

'Okovi od zlata' pruža i podršku u prevladavanju teškoća s kojima se susreću roditelji djece s oštećenjem vida

 

Hrvatski savez slijepih provodi projekt 'Okovi od zlata' u sklopu kojeg je održana vikend edukacija za roditelje slijepe i slabovidne djece.

Projektom 'Okovi od zlata' radi se na jačanju roditeljskih kompetencija vezanih uz pravilan odgoj djeteta s oštećenjima vida, na prevenciji emocionalnog i tjelesnog nasilja, zanemarivanja i tjelesnog kažnjavanja, s posebnim naglaskom na prezaštićivanje koje često nije prepoznato kao oblik nasilja. Pruža se i podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susreću roditelji djece s oštećenjem vida.

Vikend radionica održana je u prostoru prilagođenom za što veću samostalnost slijepih osoba, kako bi se i na taj način pružila podrška te informirali roditelji slijepe i slabovidne djece o načinima rješavanja svakodnevnih problema na praktičan način. Tijekom trodnevnih radionica koristile su se interaktivne metode, poput diskusija i igranja uloga s ciljem prepoznavanja nasilnih aktivnosti i nuđenja alternativnih, nenasilnih rješavanja problema. Radionice su vodili stručnjaci iz HSS-a, partnerskih organizacija s višegodišnjim iskustvom u radu s osobama s oštećenjima vida i u radu s djecom i roditeljima, a na njima su sudjelovali i vanjski stručni suradnici, kao i gosti predavači – same slijepe osobe koje su u djetinjstvu doživjele nasilje.

Opći cilj projekta je doprinijeti prevenciji svih oblika nasilja nad djecom s oštećenjem vida

Specifični ciljevi projekta su povećati kompetencije roditelja djece s oštećenjem vida za učinkovito i odgovorno roditeljstvo posebno vezano uz prepoznavanje i preveniranje nasilja nad djecom s oštećenjem vida koje sprječava samostalnost i integraciju u društvo. Isto tako, cilj je povećati informiranost roditelja o načinima prevencije i sprječavanja nasilja nad djecom s oštećenjem vida

Ministarstvo socijalne politike i mladih sufinancira projekt iznosom od 150.000 kuna. Partneri na projektu su OŠ Pećine i COO Vinko Bek.

Karmen Nenadić

 

Povezane vijesti