Bravo naši: Deset odličja za slijepe i slabovidne kuglače na Svjetskom prvenstvu u Rakovici

"Moramo biti ponosni na naše slijepe i slabovidne sportaše koji na svakom velikom europskom ili svjetskom natjecanju osvajaju odličja, a sada su u Slovačkoj uz deset medalja postavili i dva nova svjetska rekorda", kazao je dopredsjednik HPO-a Josip Držaić

 

Hrvatski slijepi i slabovidni sportaši osvojili su na 3. IBSA Svjetskom prvenstvu u kuglanju, koje je od 25. do 30. svibnja održano u slovačkoj Rakovici deset odličja od čega pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje.

"Moramo biti ponosni na naše slijepe i slabovidne sportaše koji na svakom velikom europskom ili svjetskom natjecanju osvajaju odličja, a sada su u Slovačkoj uz deset medalja postavili i dva nova svjetska rekorda. Iza svih tih odličja stoji ogroman rad i trud, ne samo sportaša nego i njihovih trenera i dodavača bez čije pomoći se ne bi došlo do ovih uspjeha", kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare dopredsjednik HPO-a Josip Držaić.

Na SP u Slovačkoj zlatno odličje osvojila je ženska reprezentacija u sastavu Petra Deša, Ruža Markešić i Evica Šerfez, mješoviti par Ruža Markešić i Zlatko Vučenović u kategoriji B3, Petra Deša u pojedinačno u kategoriji B1, Željka Peška u kategoriji B2 i Stjepan Đunđek u kategoriji B1.

Srebrnim odličjima okitili su se mješoviti par Petra Deša i Stjepan Đunđek u kategoriji B1, Evica Šerfez i Vilijam Jelušić u kategoriji B2 te Zlatko Vučenović u konkurenciji B3, dok su brončana odličja zaslužili Zlatko Vučenović u konkurenciji B3 te muška reprezentacija u sastavu Stjepan Đunđek, Ranko Milutinović, Darko Sarapa, Vedran Dumenčić, Zlatko Vučenović i Vilijam Jelušić.

"Drago mi je da su se nakon dužeg vremena u svjetski vrh vratili i naši kuglači pa vjerujem da će se na natjecanjima koja su pred nama i oni približiti uspjesima koje rodovito postiže naša ženska selekcija", kazala je naša slabovidna kuglačica Ruža Markešić koja je na ovom svjetskom prvenstvu obnašala i dužnost izbornice.

"Bilo je naporno jer smo u kuglani provodili i po 12 sati na dan i umor je bio glavni razlog što nakon osvojenog zlatnog odličja u pojedinačnoj konkurenciji kada sam sa 1254 čunja postavila novi svjetski rekord do najsjajnijeg odličja nisam došla i u paru s kolegom Stjepanom Đunđekom već smo se morali zadovoljiti srebrnim odličjem, kazala je nositeljica triju odličja i nova svjetska rekorderka Petra Deša.

Hina