Priručnik za korištenje pametnih uređaja sustava Android namijenjen slijepim osobama

Svrha priručnika je omogućiti slijepim osobama da sami nauče koristiti pametne telefone i tablet računala

 

U prostorijama Udruge slijepih Zagreb promoviran je priručnik 'Slijepi i zaslon osjetljiv na dodir: rad u Android sustavu', autora Hrvoja Katića i Zlatka Sobočana. Priručnik je izrađen u okviru provedbe prve godine trogodišnjeg programa 'Povećanje društvene uključenosti slijepih i visoko slabovidnih osoba', financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske. Svrha priručnika je omogućiti slijepim osobama da sami nauče koristiti pametne telefone i tablet računala. Uz to, oni će putem priručnika dobiti informacije o korištenju aplikacija na pametnom telefonu, koje zamjenjuju čitav niz, često vrlo skupih, pomagala za slijepe i visoko slabovidne osobe, što pridonosi povećanju njihove samostalnosti u svakodnevnom životu. Tako su u priručniku obrađene aplikacije za čitanje tekstualnih i zvučnih knjiga, aplikacija za prepoznavanje papirnatih novčanica i fotografiranih predmeta, aplikacija za prepoznavanje boja, te aplikacija za snimanje zvučnih zapisa.

U priručniku je poseban naglasak stavljen na rad s Talkback čitačem zaslona koji slijepim korisnicima omogućuje korištenje Android uređaja, a dolazi predinstaliran na većini ovih uređaja. Nadalje, opisane su funkcije ovakvih uređaja i njihovo korištenje pri pozivanju, primanju i slanju poruka, te u surfanju Internetom. Na kraju priručnika prikazani su primjeri 4 aktualna i pristupačna Android uređaja koje slijepa i slabovidna osoba može koristiti. Kao primjere smo naveli uređaj višeg, srednjeg i nižeg cjenovnog razreda, kao i jedno tablet računalo.

Priručnik je izrađen u elektroničkom izdanju i dostupan je na web stranici Udruge slijepih Zagreb (www.udruga-slijepih-zagreb.hr) u pdf i word formatu, u skladu s međunarodnim preporukama o pristupačnosti e-knjiga i e-publikacija. Na taj način, priručnik će moći čitati svi čitaći zaslona kojima se slijepe i visoko slabovidne osobe služe na sustavima Windows i Android. Teleoperateri VIPnet i HT objavit će na svojim internet stranicama tekstove o priručniku i poveznicu na našu web stranicu kako bi zainteresirani korisnici s oštećenjem vida mogli preuzeti priručnik.

Goran Denis Tomašković

 

Povezane vijesti