Dobra vijest: U zagrebačkoj Gradskoj skupštini počeli radovi na dizalima za osobe s invaliditetom

Gradonačelnik Bandić kaže kako je "nakon godina lutanja, uvjeravanja struke da se ovo napravi u povijesnoj palači, pobijedio kompromis funkcije, estetske izvrsnosti i struke"

 

U zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici, u galeriji Kristofor Stanković, počeli su radovi na ugradnji dizala i dviju koso podiznih rampi za osobe s invaliditetom, vrijedni oko 3,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će radovi trajati najmanje šest mjeseci, jer je to opipljiv i osjetljiv projekt. Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) pak smatra da će radovi završiti za tri mjeseca.

Bandić kaže kako je "nakon godina lutanja, uvjeravanja struke da se ovo napravi u povijesnoj palači, pobijedio kompromis funkcije, estetske izvrsnosti i struke".

"U sinergiji tog zajedništva - da je struka rekla svoje, da su osobe s invaliditetom tražili jednake šanse, jednake mogućnosti - danas nazočimo otvaranju radova na liftu u povijesnoj palači Ćirilometodske 5, Gradske skupštine. Kad ovo završimo sve ćemo te probleme zaboraviti, a osobe s invaliditetom, naši sugrađani, će moći jednako ići na sve tri etaže u Gradskoj skupštini", istaknuo je Bandić. Rekao je da će radovi trajati najmanje šest mjeseci, jer je opipljiv i osjetljiv projekt.

Kosor je posebno veseo što će u Gradskoj skupštini, nakon 10 godina rasprave, te nakon tri godine od kada su donijeli odluku, napokon počeli radovi na ugradnji dizala za osobe s invaliditetom.

Kaže da se založio da se u proračun za 2015. predvide sredstva, bez kojih radova ne bi bilo. Podsjetio je da je na tematskoj sjednici rekao da će u ovom mandatu, dok je predsjednik, dizalo biti izgrađeno te istaknuo kako je došao taj sretan dan da počnu radovi, koji bi, po njegov procjeni, trebali završiti za tri mjeseca.

Računa da će već na sjednici krajem rujna, sve osobe s invaliditetom normalno moći doći i na prvi kat gdje je glavna dvorana i na drugi kat gdje je dvorana Kaptol te da će svi građani koji dolaze u Gradsku skupštinu moći normalno pristupiti svakoj prostoriji.

Na upit zbog čega se toliko dugo čekalo na ugradnju dizala, Kosor je novinare uputio da to pitaju neke prijašnje političke generacije i sazive. "Ali, u ove dvije godine od kada sam ja predsjednik započeli su radovi i sredstva su predviđena u proračunu za 2015. iako je bilo i onih koji su ih htjeli izostaviti radi štednje. Ali ovo je jedna od važnijih stvari koje smo morali napraviti - da svi mogu normalno pristupiti Skupštini grada i glavnoj dvorani na sjednicu Skupštine", istaknuo je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) podsjetio je da su zaključkom Gradske skupštine u rujnu 2012. nepovratno odredili da se u skupštinskoj zgradi izgradi dizalo za osobe s invaliditetom. "Ali, kao što vidite, od ideje do realizacije treba proći tri godine", rekao je te poručio kako mu je drago da se dizalo konačno realizira. "Ovo je za grad Zagreb mali novac, a u simboličkom smislu ovo dizalo je dizalo na gornju etažu društva jednakih mogućnosti jer najviše gradske institucije trebaju imati dizalo prilagođeno osobama s invaliditetom i na taj način i simbolično pokazati da grad Zagreb želi biti grad i društvo jednakih mogućnosti jer to je jedini način da budemo uspješni. Tko to nije shvatio, taj na žalost nema što tražiti u društvu uspješnih i jakih", istaknuo je.

Dopredsjednik Društva distrofičara Zagreb Branko Bizjak kaže da u Gradskoj skupštini rade s ljubavlju, pa tako rade i dizalo koje će im omogućiti prisustvovanje važnim tematskim sjednicama na kojima se raspravlja o problematici osoba s invaliditetom, što i kako treba rješavati u Zagrebu. "Ovaj grad je primjer svim ostalim gradovima u Hrvatskoj pa i u širem području, kako, na koji način trebamo riješavati problematiku osoba s invaliditetom", istaknuo je.

Dodao je da se na sjednicama riješava i problematika mobilnosti, kao što su sniženi rinzoli, niskopodni tramvaji i autobusi, ozvučeni semafori, podizne rampe, pa i ovo dizalo koje će im omogućiti da mogu ravnopravno doći u Skupštinu na tematske sjednice na temelju kojih će se donositi zaključci i proračun za potrebe osoba s invaliditetom.

Hina

Foto: Facebook profil Milana Bandića

 

Povezane vijesti