Držaić vs. Klarić: Pravna bitka je počela

Da bi istina pobijedila, ravnatelj ustanove URIHO na sljedeće je ročište, zakazano u rujnu, pozvao nekolicinu svjedoka koji će opovrgnuti (ili možda potvrditi) tvrdnje okrivljenog Klarića da je bio žrtvom mobinga, izložen prijetnjama i ucjenama

Konačno, nakon nekoliko tužbi koje je URIHO pokrenuo protiv svog zaposlenika Vlatka Klarića, pravnika po struci, danas je na red došao i postupak koji je protiv rečenog Klarića na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu pokrenuo i ravnatelj ustanove Josip Držaić. Pod sudbenom palicom sutkinje Ike Peranović okrivljeni se Klarić branio na optužbe za klevetu i nanošenje štete ugledu i časti ravnatelja Držaića te se izjasnio da se ne osjeća krivim. Pritom je uglavnom potvrdio navode iz inkriminiranog intervjua koji je dao portalu Dnevno.hr, u kojemu spominje nekazonitosti u poslovanju ustanove URIHO, osim nekih izjava koje je pripisao slobodnoj interpretaciji novinara. Napomenuo je kako je intervju objavljen bez njegove autorizacije.

Neki od zaposlenika ustanove URIHO, ali i ravnatelj Držaić osobno, s nestrpljenjem su iščekivali ovaj proces, uvjereni kako će se na njemu utvrditi činjenice i dokazati da institucija u kojoj zarađuju kruh posluje po slovu zakona. Sam Držaić bio je vrlo rezerviran kada ga je novinar In-Portala pitao za komentar, ustvrdivši tek da će svoje mišljenje držati za sebe sve dok presuda ne bude pravomoćna. Izrazio je tek uvjerenje da će pobijediti istina. Eh, a da bi istina pobijedila Držaić je na sljedeće ročište, zakazano u rujnu, pozvao nekolicinu svjedoka koji će opovrgnuti (ili možda potvrditi) tvrdnje okrivljenog Klarića da je bio žrtvom mobinga, izložen prijetnjama i ucjenama. Usto, na jednom od narednih ročišta Držaić će u dokaznom postupku obrazložiti princip poslovanja ustanove kojoj je na čelu (uzgred, najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, možda i šire) te pobiti tvrdnje o nezakonitosti koje je izrekao okrivljeni Klarić, koji je ovog trenutka na bolovanju pa mu stoga nije uručen izvanredni otkaz zbog ozbiljne povrede radnog odnosa. (M. Kristić)

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL