Zagreb: Smotra polaznika tečaja znakovnog jezika za gluhe i gluhoslijepe osobe

Predsjednica Dodira Sanja Tarczay izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja mladih koji se svake godine uključuju u misiju promoviranja HZJ-a te borbu za prava gluhoslijepih osoba

Sanja Tarczay

U očekivanju da će u ovoj godini biti priznat hrvatski znakovni jezik (HZJ) i ostalih sustavi komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj, u utorak je u zagrebačkom hotelu Westin održana 12. tradicionalna smotra polaznika tečaja HZJ-a.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba - Dodir priopćio je kako je hotelska dvorana bila premala za sve posjetitelje smotre, na kojoj je predsjednica Dodira Sanja Tarczay izrazila zadovoljstvo zbog sve većeg broja mladih koji se svake godine uključuju u Dodirovu misiju promoviranja HZJ-a te borbu za prava gluhoslijepih osoba.

I predstavnici odgojno obrazovnih institucija u kojima je mogućeno učiti hrvatski znakovni jezik, te predstavnici Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih naglasili su važnost provođenja tečajeva znakovnog jezika. Izuzetno bitnim drže i općenito podizanja svjesnosti o znakovnom jeziku te potpuno uključenje gluhoslijepih i gluhih osoba u društvenu zajednicu.

Presijek 20. godina djelovanja Dodira nazočnima je predstavljen kroz desetominutni film "Naša priča", a nastup učenika OŠ "Dr. Ivan Merz" uveo je prisutne u umjetnički program festivala hrvatskog znakovnog jezika. Program prepun kreativnih izvedbi poznatih pjesama na znakovnom jeziku završen je podjelom pohvalnica najustrajnijim polaznicima Dodirovog tečaja HZJ. Kao najbolja ovogodišnja izvedba proglašena je ona polaznika II. semestra s izvedbom pjesme "Mjesto za dvoje" od grupe Letu štuke na znakovnom jeziku.

Savez Dodir kontinuirano djeluje na različitim područjima u svrhu poticanja aktivnog življenja osoba s gluhosljepoćom, razvija i provodi jedinstvene edukacijsko-rehabilitacijske programe usmjerene osposobljavanju i neovisnom življenju gluhoslijepih osoba. Posjeduje jedinstveni Centar za prevođenje i 24 sata dostupnu Službu podrške Dodir te službu savjetodavne podrške za osobe s gluhosljepoćom i njihove obitelji.

Osim što je prvi u Hrvatskoj uveo dvogodišnje tečajeve HZJ, Savez vrši i izobrazbu stručnih prevoditelja za gluhoslijepe osobe te nastavlja razvijati i širiti kvalitetnu mrežu socijalnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije te povećanja kvalitete života navedene populacije, stoji u priopćenju.

Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 

Povezane vijesti