Suzbijanje diskriminacije: Udruga invalida Koprivničko–križevačke županije u borbi za pravo na pristupačnost

"Kod rekonstrukcije zgrade krajem 2011. godine, nakon rušenja stare rampe, nije bio objavljen natječaj za izradu nove. Da sredstava nema nije istina, jer stalno se vrše neki popravci na zgradi", kaže predsjednik udruge Slavko Kuzmić

Ulaz u zgradu koprivničkog HZZO-a, zvono se ne vidi...

Članovi Udruge invalida Koprivničko–križevačke županije danas, 18. lipnja u 9 sati, okupit će se ispred zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odlučni da upozore na neprilagođen ulaz u zgradu koja nema pristupnu rampu za osobe s invaliditetom. No, zgrada zato ima zvono do kojeg vodi osam stepenica?!

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, nakon zaprimljene pritužbe OSI s područja grada Koprivnice kako prostor područne službe HZZO-a ne udovoljava zakonskim odredbama o pristupačnosti osobama s invaliditetom, upozorio je na nepoštivanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te Zakona o suzbijanju diskriminacije.

U skladu s navedenim, zatraženo je očitovanje o planiranim radnjama kako bi se nepravilnosti ispravile. Odgovor iz HZZO-a glasio je da poslovna zgrada ima zvono pred ulazom u zgradu: na poziv osobe s invaliditetom službenik Zavoda izađe van te u suradnji i uz sudjelovanje osobe s invaliditetom pomogne u realizaciji, odnosno ostvarivanju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te time pridonosi pristupačnosti građevine javne namjene osobama s invaliditetom.

"Kod rekonstrukcije zgrade krajem 2011. godine, nakon rušenja stare rampe, nije bio objavljen natječaj za izradu nove. Da sredstava nema nije istina, jer stalno se vrše neki popravci na zgradi i kad je jednom prilikom jedna službenica pitala zašto se rampa ne napravi, rečeno joj je da za pet osoba s invaliditetom nema potrebe raditi takvu investiciju. Nakon višestruke molbe naših članova, ista nije udovoljena te smo primorani organizirati ovaj način upozorenja", rekao nam je Slavko Kuzmić, predsjednik Udruge invalida Koprivničko–križevačke županije.

Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti