Domagoj Glažar iz ŠK Stjepan Bosak – URIHO na Svjetskom prvenstvu u šahu za OSI zauzeo deveto mjesto

Ovogodišnji svjetski prvak postao je Gurbanov Andrei iz Izraela sa 7,5 bodova. Za osvajanje titule ključnim se pokazalo to što je Izraelac s težim suparnicima remizirao te pobjeđivao lakše protivnike

 

U Slovačkoj, preciznije u Kráľovské údolie pokraj Bratislave, završeno je Svjetsko prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom, u organizaciji IPCA-e (International Physically Disabled Chess Association) i Šahovskog saveza Ružomberok.

Igralo se devet kola, s tempom od 90 minuta po igraču, s dodatkom od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Na glavnom turniru natjecalo se 38 šahist(ic)a iz 11 zemalja, a hrvatski reprezentativac Domagoj Glažar, ujedno i član ŠK Stjepan Bosak – URIHO, osvojio je pet i pol bodova i osvojio deveto mjesto u ukupnom poretku. U kategoriji šahista u kolicima zauzeo je četvrtu poziciju.

Ovogodišnji svjetski prvak postao je Gurbanov Andrei iz Izraela sa 7,5 bodova. Za osvajanje titule ključnim se pokazalo to što je Izraelac s direktnim suparnicima remizirao te pobjeđivao lakše protivnike, dok su Rus Obodchuk i Ukrajinac Yarmonov 'prosuli' bodove od lakših konkurenata. Iznenađenje turnira priredio je Rus Dmitrij Scerbin koji je osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku, a bronca je pripala Ukrajincu Igoru Yarmonovu.

U konkurenciji žena naslov je osvojila Lana Sataeva iz Rusije, ispred sunarodnjakinja Galine Melnik i Marine Kaydanovich.

Sljedeće Svjetsko pojedinačno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom igra se u vjerojatno Češkoj 2016. godine.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti