Mladen Novak: Zbog dječjeg doplatka za osobe s invaliditetom obratio sam se Ustavnom sudu

Novak podsjeća da je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u međuvremenu priznala kako se radi o diskriminaciji, ali i kako država nema potrebnih 11 milijuna kuna da je ispravi

 

Nezavisni saborski zastupnik Mladen Novak od Ustavnog je suda zatražio da ocijeni ustavnost procedure po kojem je njegov prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku s odredbama o izjednačavanju prava svih osoba s najtežim invaliditetom "zapeo" u saborskoj proceduri.

Novak je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetio kako je još u veljači predložio zakonske izmjene kojima bi se ispravila 13-godišnja diskriminacija 1100 osoba s invaliditetom koje ne primaju naknadu od 831,50 kuna, dok to isto pravo doživotno ostvaruje oko 4000 osoba s invaliditetom.

Vlada je na taj prijedlog dala negativno mišljenje, uz objašnjenje kako ne žele širiti prava osoba s invaliditetom, a Vladino su mišljenje prihvatila i dva saborska odbora.

Novak podsjeća da je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u međuvremenu priznala kako se radi o diskriminaciji, ali i kako država nema potrebnih 11 milijuna kuna da je ispravi.

U plenarnoj raspravi klubovi su podržali Novakov prijedlog, no o njemu nikad nisu glasovali. Umjesto toga, glasovalo se o prijedlogu Vlade i dvaju odbora da se izmjene ne prihvate. Takav zaključak, pak, nije dobio ni jedan glas, jer je većina ostala suzdržana, nakon čega je Novak očekivao da se glasuje o samom zakonu, no to se nije dogodilo pa predloženi zakon nije ni odbijen ni prihvaćen.

Odmah nakon glasovanja, predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin objasnio je kako je problem što nitko nije predložio da se glasuje za zakon.

Novak je zatim predložio zaključak da se njegov zakon donese, no leko je to odbio staviti na dnevni red, uz obrazloženje da Sabor nije prihvatio predložene zmjene.

Novak je potom tražio tumačenje Odbora za Ustav, koji ga je "prebacio" Odboru za zakonodavstvo.

Predsjedniku Sabora podnio je prigovor zbog kršenja Poslovnika, no Leko je to odbacio i zastupnika uputio da se obrati Ustavnom suda.

"Odlučio sam ga poslušati pa sam to i napravio. Ova kronologija postupanja vladajućih očiti je primjer zašto u Hrvatskoj nema pravne sigurnosti. Vladajući ne dopuštaju da oporba išta predloži te kršeći Poslovnik pretvara donošenje jednog zakona u farsu dokazujući da u Hrvatskoj ne postoji demokracija nego tortura izabrane većine nad ostalima", ustvrdio je Novak.

Podsjetio je da je vladajućima nudio da njegov prijedlog "uzmu kao svoj" i upute u drugo čitanje, no oni to nisu napravili, nego su nekoliko tjedana nakon spornog glasovanja napisali identičan prijedlog, koji bi uskoro trebao biti predstavljen na sjednici Vlade.

"Ako vladajući ne žele provoditi zakone koje su sami donijeli, možemo samo konstatirati da je riječ o provedbi sile vladajućih nad vlastitim narodom. Stoga je Sabor umjesto mjeta otvorene diskusije i pronalaženja najboljih rješenja pretvoren u poprište politikanstva te poslušnog dizanja ruku bez obzira o kakvim se rješenjima radi", komentira Novak.

Zaključio je kako je, umjesto Sabora, centar odlučivanja postala Vlada i "premijer koji upravlja zastupnicima vladajuće većine poput lutaka na koncu zbog čega su kolateralne i najveće žrtve najranjivije skupine društva".

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL