Centar Silver: Socijalizacija pasa pomagača za osobe s invaliditetom u udomiteljskim obiteljima

Cilj uzgoja je stvaranje što boljih mentalnih i radnih sposobnosti pasa te isključivanje nepoželjnih nasljednih osobina i zdravstvenih problema

Tanja Janes iz Centra za rehabilitaciju Silver

"Kontinuirano su nam potrebne tople i pristupačne volonterske obitelji za socijalizaciju štenaca, budućih pasa pomagača. Psi borave u obitelji godinu dana prije svog ulaska u proces školovanja", kažu u Centru za rehabilitaciju Silver.

Program uzgoja pasa u Centru baziran je na pasminama labrador retriver, zlatni retriver te štenad dobivena križanjem tih dviju pasmina.

Cilj uzgoja je stvaranje što boljih mentalnih i radnih sposobnosti pasa te isključivanje nepoželjnih nasljednih osobina i zdravstvenih problema (displazija kukova, laktova i ramena te bolesti oka) koji neposredno utječu na radne sposobnosti pasa pomagača.

Program socijalizacije započinje odabirom šteneta u dobi 6 do 8 tjedana i testiranjem njegovih nasljednih predispozicija.
Odabrano štene svoju prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u volonterskoj obitelji, gdje se navikava na sve okolnosti u kojima živi čovjek, usvaja osnovna pravila ponašanja i poslušnosti.

Socijalizacija podrazumijeva odrastanje šteneta u zrelu jedinku sa kompletno izgrađenom osobnošću i priviknutu na sve životne sredine i okolnosti u kojima se budući korisnik psa pomagača može naći.

Tijekom socijalizacije, Centar Silver obiteljima pruža stručnu pomoć i podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa. Program socijalizacije obuhvaća kontinuiranu brigu o volonterskim obiteljima socijalizatora i štenadi smještenoj u obitelji u dobi od 2 mjeseca do 16 i 18 mjeseci starosti, odnosno do ulaska u program školovanja.
Nakon završetka programa socijalizacije uzgojni psi ostaju smješteni u volonterskoj obitelji. Uzgojne ženke ostaju u programu do 8 godina starosti ili do četvrtog štenjenja nakon čega se umirovljuju.
Odlaskom na školovanje kontakt obitelji sa psom se nastavlja kroz zajednička druženja vikendom. Školovanje, neovisno o programu, traje osam mjeseci.

Mislite li da je vaša obitelj prava sredina za socijalizaciju psa koji će biti svakodnevna pratnja i neophodna pomoć osobi s invaliditetom, pridružite nam se i javite telefonom/faksom na broj 01/2394 450 ili na e-mail: centar.silver@czrs.hr

In Portal

Foto: Anto Magzan/PIXSELL