Ministar Mornar: S milijun i pol kuna financirat ćemo udžbenike za slijepu i slabovidnu djecu

Ministrica Milanka Opačić najavila je da će Vlada RH izmijeniti Zakon o dječjem doplatku koji je bio diskriminirajući za brojne osobe s invaliditetom

 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade jedna od točaka bio je nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doplatku na djecu. Tek da podsjetimo, saborski zastupnik Mladen Novak se zbog dječjeg doplatka za osobe sa invaliditetom obratio Ustavnom sudu jer Zakon nije bio uveden u pravnu proceduru, a u međuvremenu je ministrica Milanka Opačić priznala kako država nema potrebna sredstva da taj problem riješi.

Međutim, jučer ministrica Opačić kaže: "Ovdje je riječ o pravu koje je izmjenom zakona 2001. godine ukinuto za osobe s težim i teškim invaliditetom i nakon navršene 27. godine života, sve dok taj invaliditet postoji i mi to pravo sada vraćamo.“

Jedno od važnih pitanja bio je i prijedlog odluke o neprihvaćanju obvezujuće ponude za kupnju dijela vlasničkog udjela u Imunološkom zavodu od strane poduzeća Visia Croatica. Ministar godpodarstva Ivan Vrdoljak kaže kako se traži novi strateški partner, te da je pristiglo osam novih ponuda potencijalnih investitora.

"Ono što je pred nama je da osiguramo isplatu zaostalih plaća radnicima Imunološkog. Imunološki je prije dvije godine izgubio dozvolu za rad jer se u njega 20 godina nije ulagalo, a zna se da je u pitanju poduzeće od javnog interesa koje bi, da se u njega ulagalo, i danas radilo i samo se financiralo, te im strateški partner ne bi bio ni potreban. Nakon ponude Visie Croatice uočene su nedorečenosti i ponuda je odbijena. Imunološki zavod je naša krv, naše zdravlje, te je bitno da hitno nađemo model isplate zaostalih plaća radnicima. Ja se nadam da ćemo kroz mjesec dana uspjeti dobiti dozvolu za rad od HALMED-a“, ističe Vrdoljak.

Na sve to Đuro Lubura iz građanske inicijative Visia Croatice kaže kako je ministar u pravu da se u Zavod nije ulagalo,ali da je njihova ponuda nepravedno odbijena. Ističe kako nije bio problem u novcu jer je prikupljeno dovoljno sredstava za opostanak Imunološkog zavoda. Dodaje kako će se oni ponovo javiti na natječaj.

Ono što će obradovati učenike osnovnih i srednjih škola je odluka o 50-postotnom sufinaciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za djecu koji su korisnici socijalne skrbi, a 100-postotno udžbenike za djecu branitelja i na temelju braniteljskog statusa udžbenike za fakultete.To će ukupno koštati 18,5 milijuna kuna.

"Dodatno još s milijun i pol kuna financirat ćemo udžbenike za slijepu i slabovidnu djecu“, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ana Štrbić

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

Povezane vijesti