Moja priča: Daca Milenković

Daca Milenković izgledom asocira na djevojčicu, a pišem o ženi od četrdeset godina koja je proživjela momente  čije dijelove mnogi ni ne mogu vizualizirati. Treći dan po rođenju otkriven joj je tumor leđne moždine. Nakon što je operiran  budućnost joj je vezana uz invalidska kolica

U periodu od 7. do 15. godine uz pomoć ordopedskih pomagala mogla je hodati, no od tada za kretanje su joj neophodna kolica.

Majka je teško prihvatila moje stanje i otac mi je pružao svu moguću ljubav, brigu i pažnju – kaže Daca. Roditeljima su liječnici odmah nakon mog rođenja savjetovali da me ostave u bolnici, jer nikada ništa neće biti od mene i kratko ću živjeti. Nakon operacije tumora leđne moždine s nekoliko dana starosti, dijagnosticiran mi je u prvom mjesecu života i hidrocefalus. Prva pumpica za drenažu ugrađena mi je u Beogradu, a uslijedile su još brojne operacije od 1976. do 2004. u Banja Luci, Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Beču i Puli.

Od druge godine živjela sam u bolnici Dr. Miroslav Zotović u Banja Luci. Tamo sam imala potrebnu njegu i skrb, te završila osnovnu školu. Nakon toga poslali su me u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava u Zagrebu. Tih ratnih godina šok je nastupio 1992. godine kad mi iz Bosne i Hercegovine odjednom prestaju financirati školovanje. Priznata mi je srednja stručna sprema i zvanje strojna pletačica, no preko UNHCR-a sada kao izbjeglicu, sele me u Prihvatni centar Kamenjak u Puli. Tamo sam živjela do 2007. godine. U međuvremenu 1991. godine izvađen mi je mjehur i ugrađena urostoma. Zahvaljujući pomoći pojedinaca dobila bi invalidska kolica, urostome i neophodna pomagala. Kao izbjeglica nisam mogla ostvariti nikakva prava na osnovi svog invaliditeta. U 2001. godini upoznala sam jednog liječnika iz Italije koji mi do danas svaka tri mjeseca šalje potrebnu količinu urostoma.

Stoma je kirurškim putem izveden otvor na trbušnoj stjenci. Izvedeni otvor, pomoći će probavnom ili urinarnom sustavu u slučajevima, kada iz medicinskih razloga, više ne može normalno urinirati ili imati stolicu. Mjesto postavljanja stome, u zavisnosti je od područja na kojem je došlo do oštećenja vašeg organizma, te na osnovi toga, i o vrsti kirurškog zahvata koji je izveden.

Postoji više poznatih razloga zašto se izvodi stoma, a to su: karcinom crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura, upalne bolesti probavnog sustava kao Chron-ova bolest ili ulcerozni kolitis, nasljedna stanja kao npr. obiteljske adenomatozne polipoze (vrsta kolorektalnog karcinoma koji se obiteljski prenosi), anomalije pri rođenju, ubodne rane ili rane od vatrenog oružja, spina bifida ili druga prirođena stanja, te opstrukcija uretera. Ukoliko su izvedena izgubiti će se voljna kontrola nad postupkom uriniranja.

Udala sam se 2007. godine za hrvatskog građanina i imam kćerkicu od osam godina – nastavlja Daca.  Odmah nakon sklapanja braka željeli smo predati dokumentaciju potrebnu za dobivanje državljanstva. Uvjet je bio tri godine u braku s hrvatskim građanom, uz  ugovor o podstanarstvu i vlasnički list koji nam stanodavac nije želio dati.  Nakon godina podstanarstva u kojima me stanodavac nije želio prijaviti, tek od ove godine počinje mi se računati danas potrebnih pet godina da steknem Hrvatsko državljanstvo.

Zbog svog ozbiljnog zdravstvenog stanja i tjelesnih oštećenja Daca bi trebala obavljati redovne preglede kod neurologa, CT glave, kontrola ugrađene pumpice, neurokirurga, no sve bi to trebala sama financirati, pa se i ne usudi krenuti liječniku svjesna da nema financijskih mogućnosti. Sklona je ileusu, zbog kojeg je i hospitalizirana šest puta. Uslijed svih problema dobila je hormonalni poremećaj.  Trenutno ima teškoće s dekubitusima, koje ne može sanirati kod liječnika dok ne ostvari zdravstvenu zaštitu. Daca je stanovnica RH 23 godine, ovih dana očekuje da će pozitivno riješiti predan Zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak. Gorući problem u kojem treba pomoć svih nas je 6 tisuća kuna koje mora uplatiti do  kraja srpnja 2015. godine u HZZO čime će ostvariti zdravstveno osiguranje preko supruga. Možda za nekoga mali iznos, no za ovu obitelj koja treba svaki mjesec platiti stan, režije i preživjeti to je enormna cifra.

Oni ne traže više od toga, sami se nose sa svakodnevnim tugama, radostima i iznenađenjima, te u želji da sve bude transparentno naglašavaju čim se prikupi potreban iznos zatvorit će navedene račune.

Na stranici http://vjerujemusolidarnost.simplesite.com/418442018  svake subote bit će ispisane točne i detaljne informacije o tome kako se kreće prikupljanje sredstava, svote svake pojedine donacije, vrijeme uplate i ime donatora - ili će biti upisano anonimno ako donator napiše da želi biti anoniman.

Uplate možete izvršiti na račun Dace Milenković: KUNSKI RAČUN – IBAN:HR5423600003242805913 ili DEVIZNI RAČUN - SWIFT: ZABAHR IBAN 2X HR3223600003242805921

 

Tekst i foto: Božica Ravlić